ANDREJ ISAKOVIC AFP
glavni favorit

Ovako izgleda jelovnik princeze Kate nakon dijagnoze raka. Jedna namirnica joj je zabranjena, razlog je bizaran

Primjer njezinog dnevnog menija izgleda doista zanimljivo


Pomalo mistični životi kraljevskih obitelji oduvijek su privlačili interes javnosti. Kao da gledamo u skriveni svijet u kojem nas zanima baš svaki detalj koji se iza zastora događa. Ovaj iako pomalo bizaran, tiče se protokola prehrane engleske kraljevske obitelji, a otkrio ga je u dokumentarcu Secrets of the Royal Kitchen, bivši kraljevski kuhar Graham Newbould.

Naime, članovi kraljevske obitelji izričito paze na to kakav oblik hrane jedu, a kuhar je, kako prenosi britanski Express, otkrio i zašto.

Vjerovanja u oštre rubove

Članovi kraljevske obitelji baš nikad ne jedu hranu s oštrim rubovima jer kako nalaže njihova tradicija, svatko tko bi im želio poslužiti takav oblik hrane, zapravo ima namjeru naštetiti monarhiji, odnosno planira svrgnuti prijestolje Engleske.

Ovo se uvjerenje, ističe Newbould, prenosi generacijama, a navodno ga slijede princeza Kate, ali i drugi članovi obitelji. Baš zato nikad ne jedu pravokutne sendviče. Ovaj kuhar u svoje dvije godine rada u Buckinghamskoj palači i šest u Kensingtonskoj palači tako nikad nije pripremio četvrtaste sendviče za kraljicu Elizabetu. Umjesto toga u ovoj bi se monarhiji isključivo posluživali obli sendviči s džemom uz naravno, topli čaj. Princ Albert, suprug kraljice Viktorije također je slijedio slična praznovjerja s hranom te je navodno izbjegavao jesti sve što bi izgledalo u obliku lijesa.

Protokoli tijekom putovanja

Protokole vezane uz prehranu i što smiju jesti članovi kraljevske obitelji tijekom poslovnih putovanja također je provodila i pokojna kraljica Elizabeta. Navodno nije bila ljubiteljica tjestenine ni krumpira, a češnjak se nalazio na listi strogo zabranjenih namirnica zbog mogućnosti lošeg zadaha. Također, na popisu s velikim NE tijekom putovanja ova obitelj ne jede školjke ni morske plodove zbog bojazni od trovanja hranom. Umjesto toga, ističe kuhar primjer kralja Charlesa, na putovanja obavezno nosi šest vrsta meda, posebne muslije i sušeno voće. Za razliku od njega, snaha Kate i sin William vole isprobavati lokalna jela, a kako navodi kuhar Raghu Deora, prilikom njihovog posjeta Indiji uživali su u ćevapima od povrća uz leću s curryjem.

Katein protokol

Kad je svakodnevica u pitanju, princeza Kate koja je u ožujku otkrila kako joj je dijagnosticiran karcinom ima svoje favorite koji nimalo ne podsjećaju na oštre oblike. Primjer njezinog dnevnog menija izgleda doista zanimljivo. Dan joj započinje hranjivim smoothiejem čiji su sastojci uglavnom kelj, spirulina, špinat, matcha, lišće korijandera i borovnice. Uz to doručkuje zobene pahuljice. Iako nije vegetarijanka, princeza uživa u ručku bez mesa. Voli svježe i zdrave obroke poput salate od lubenice i gazpacha (španjolske hladne juhe s povrćem). Obitelj često koristi povrće iz vlastitog vrta poput graha, mrkve i cikle, a kad su grickalice u pitanju Kate preferira voće kao što su goji bobice i papaja. No, voli i začinjenu hranu pa će takvu rado pojesti za večeru. Osim toga, njezina obitelj uživa u talijanskim jelima, a princeza osobno voli pripremati domaću tjesteninu sa sirom.

- Nakon završene kemoterapije korisno je usredotočiti se na mediteranski stil prehrane. To uključuje mnogo voća, povrća, antioksidansa i zdravih nezasićenih masnoća poput omega 3, dok se smanjuje potrošnja životinjskih masti, ugljikohidrata i prerađene hrane - kažu stručnjaci.

Linker
16. rujan 2024 19:12