SHUTTERSTOCK
probajte

Ovaj začin spasit će uvenule sobne biljke! Jeftinije i bolje od bilo kakve kemikalije

Jednostavan i isplativ alat za poboljšanje zdravlja biljaka


Briga o biljkama ponekad može biti izazovna, jer im je potrebna odgovarajuća ravnoteža svjetlosti, vode i hranjivih tvari da bi napredovale. Budući da vrtlarstvo u zatvorenom prostoru postaje sve popularnije, posebno tijekom i nakon pandemije, mnogi su se ljudi okrenuli društvenim mrežama za jednostavne savjete koji će pomoći njihovim biljkama da rastu. Među njima, upotreba uobičajenih sastojaka za kućanstvo poput zobi i cimeta privukla je pozornost zbog svoje učinkovitosti u održavanju biljaka zdravim.


Pravilna njega biljaka

Sobne biljke trebaju specifične uvjete da bi dobro rasle, dok su svjetlost i voda neophodni, važno je uspostaviti ravnotežu. Osnovna smjernica je zalijevanje biljke kada je tlo suho, ali opet izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Ako tlo postane previše vlažno ili mokro to može naštetiti korijenu biljke, tada je premještanje biljke na sunčanije mjesto da se tlo osuši dobar izbor.


Kako zob pomaže vašim biljkama

Jedan od najlakših načina da vratite život biljci koja se bori je korištenje sušene zobi. Ona može pomoći u jačanju zdravlja tla i dati biljkama hranjive tvari koje su im potrebne za oporavak. Ako biljka izgleda slabo, dodavanje dvije žlice zobi u tlo jednom mjesečno može pomoći u brzom oživljavanju. Zob je jeftina i lako dostupna, a biljkama pruža trenutni poticaj, davajući im zdraviji i živahniji izgled.


Cimet za rast i zaštitu biljaka

Cimet je još jedan jednostavan i isplativ alat za poboljšanje zdravlja biljaka. Posipanje cimeta po tlu može potaknuti rast i zaštititi biljke od bolesti te je vratiti u život. Kao sredstvo protiv gljivica, cimet pomaže u sprječavanju problema poput hrđe i drugih gljivičnih infekcija. Možete čak napraviti sprej protiv gljivica miješanjem cimeta u prahu s vrućom vodom, koja se može prskati po lišću kako se gljivice ne bi širile.

Cimet je također učinkovit u držanju kukaca, zečeva i miševa, podalje od vašeg vrta. Snažan miris zbunjuje životinje koje se oslanjaju na svoj njuh za navigaciju, tjerajući ih da izbjegavaju područja u kojima je korišten cimet. U zatvorenom prostoru cimet može biti koristan za suzbijanje paukovih grinja, koji su učestali problem sobnih biljaka.

Linker
21. rujan 2024 08:12