Mirisna i ukusna, klasična zimska pića jednostavno se pripremaju, griju nas, uveseljavaju i pridonose atmosferi ugodne zimske večeri u toplom domu. 'Vani je tužno, a unutra fino...' rekao je pjesnik, a uz kuhano vino, punč ili koktel s džinom bit će još finije.
KUHANO VINO
Klasično kuhano crno vino lako je pripremiti, a za varijantu koju predlažemo bit će vam dovoljno 15 minuta. Da sve bude malo drugačije predlažemo i gluhwein, začinjeno citrusno kuhano vino po njemačkoj tradicionalnoj recepturi, ovaj puta s bijelim vinom.
Kuhano crno vino
● Sastojci za šest serviranja:
* butelja (750 ml) crnog vina, predlažemo merlot ili cabernet sauvignon
* 1 naranča narezana na kolutove i još za ukrašavanje
* 6 cijelih klinčića
* 3 štapića cimeta i još za ukrašavanje
* 3 zvjezdasta anisa
* četvrt šalice meda
* pola šalice brandyja
● Priprema: Pomiješajte sve sastojke na srednjoj temperaturi u plićoj posudi. Kada počne lagano ključati, ali prije nego što proključa, smanjite vatru i pustite da lagano kuha deset minuta. Poslužite toplo, ukrašeno kriškama naranče i štapićima cimeta.
Gluhwein
● Sastojci: naranča, šećer, cijeli klinčići, limun, štapići cimeta, cijeli piment, mahuna kardamoma i, naravno, vino. Za ovu priliku izabrali smo bijelo vino, i to rizling. Može biti i neko drugo, ali ne bi trebalo biti previše slatko.
Upotrebljavaju se nemljeveni začini kako bi okus bio ugodniji. Ne zaboravite kriške limuna, štapiće cimeta i muškatni oraščić za ukrašavanje.
● Priprema: Naranče operite, prerežite na polovice, pa u njih nabodite klinčiće. U veći lonac ulijte vino, dodajte šećer i narančin sok. Dodajte i prerezane naranče s klinčićima, limun i začine.
Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, 20 do 30 minuta. Ulijte u šalice i ukrasite kriškama limuna, štapićima cimeta i naribanim svježim muškatnim oraščićem.
Ako vam ostane pića, procijedite ga, kako začini ne bi pustili previše gorčine, i stavite ga u hladnjak. Sutradan ga polako ugrijte na laganoj vatri.
PUNČ S ALKOHOLOM I BEZ NJEGA
Punč je omiljeno piće za partyje, kojih ove godine ne bi trebalo biti, ali tko vam brani da u njemu uživate u probranom obiteljskom društvu? Moguće je da naziv punč (engl. punch) dolazi od hindske riječi pāñc, što znači pet, jer piće ima najmanje pet osnovnih sastojaka: vino (ili liker), čaj, šećer, voćni sok i dodatak za aromatiziranje prema kojem piće i dobiva naziv. Primjerice, rum-punč je aromatiziran rumom, a voćni punč voćem. No, ako je ime došlo i od engl. punch, što znači udarac, opet je dobro pogođeno, jer alkoholni punč zna dobro udariti u glavu i u noge.
Rum-punč
● Sastojci:
* 175 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
* 75 ml svježe iscijeđenog soka limete
* 150 ml kvalitetnog zlatnog ruma
* 50 ml šećernog sirupa
* malo sirupa grenadine
* malo Angosture bitter (alkoholno piće od bilja i začina, proizvodi se na Trinidadu i Tobagu, čest je dodatak jelima i pićima)
* kocke leda
* dobar prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
* kolutovi naranče za ukrašavanje
* višnje za ukrašavanje
● Priprema: U veliku staklenu zdjelu stavite sokove, rum, šećerni sirup, grenadine i Angosturu i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na jedan sat. Poslužite s kockama leda, pospite naribanim muškatnim oraščićem te ukrasite narančom i višnjama.
Zimski Pimm-punč
● Sastojci:
* 500 ml Pimma (brend gina na bazi voća, smatraju ga i likerom)
* 500 ml brandyja
* 1,5 litra jabučnog soka
* led
* 2 štapića cimeta
* jabuka narezana na kriške
* naranča narezana na kriške
● Priprema: Polako ugrijte Pimm, brandy i jabučni sok. Led, cimet i voće stavite u veću staklenu posudu, pa prelijte ugrijanom tekućinom. Servira se toplo.
Bezalkoholni punč s kruškom i ružom
● Sastojci:
* 1 litra soka kruške
* 1 mahuna vanilije
* 1 jušna žlica zlatnog caster šećera (šećer od šećerne trske sitnijih kristalića)
* 4 mahune kardamoma
* malo narezanog đumbirovog korijena
* 25 ml kvalitetnog jabučnog octa
* pola čajne žličice ružine vodice
* 250 ml gazirane vode
* kocke leda
* za ukrašavanje: ružmarinova grančica, majčina dušica, narezana crvena kruška, šaka smrznutog crvenog ribiza
● Priprema: Ulijte sok kruške u veliki lonac, dodajte mahunu vanilije, šećer, kardamom i đumbir i zatim zakuhajte na laganoj vatri. Ostavite da se potpuno ohladi, zatim prelijte u staklenu zdjelu. Sada ulijte jabučni ocat, ružinu vodicu i gaziranu vodu, pa ukrasite ružmarinom, majčinom dušicom, kruškom i ribizom te kockicama leda i poslužite. Izgledat će odlično, a takav mu je i okus.
DŽIN
Džin proživljava pravu renesansu i daleko su vremena kad smo pili samo jednostavni džin tonik. Predlažemo i klasična i moderna pića s džinom.
French 75
● Sastojci:
* 10 ml džina
* 10 ml likera od naranče
* 10 ml soka limuna
* 5 ml šećera
* pjenušac po želji
● Priprema: Pomiješajte džin, narančin liker i limunov sok u čaši za koktele pa dodajte ohlađeni pjenušac. Odlično piće za svaki party.
Negroni
● Sastojci:
* 25 ml džina
* 25 ml slatkog vermuta
* 25 ml Camparija
* 1 traka narančine korice
● Priprema: Ulijte džin, vermut i Campari u čašu s kockama leda. Promiješajte i ukrasite narančinom koricom.
Martini
● Sastojci: Za bondovski martini, promiješan, ne protresen, trebat će vam:
* 60 ml džina
* suhi vermut
● Priprema: Ulijte džin u čašu i dolijte suhog vermuta koliko vam odgovara – što ga je više, to će biljniji okus biti. Promiješajte. Važno je da postignete omjer koji je savršen za vas. I da je čaša hladna. Ukrasite maslinom, lukom, višnjom, jabukom...
Fogcutter
● Sastojci:
* 20 ml džina
* 20 ml brandyja
* 20 ml ruma
* 40 ml narančinog soka
* 20 ml limunovog soka
* 15 ml bademovog sirupa
* 5 ml šerija
● Priprema: Ulijte u shaker džin, brandy, rum, svježe iscijeđeni sok naranče i limuna te bademov sirup. Dobro protresite, ulijte u čašu, pa dodajte šeri.
Southside
● Sastojci:
* 50 ml džina
* 20 ml limete
* 15 ml šećernog sirupa
* 6 do 8 listića mente
● Priprema: Stavite u shaker džin, limetin sok, šećerni sirup i listiće mente. Procijedite u ohlađenu čašu za martini. Dodajte led i ukrasite svježim listićem mente.
Brzi recept za šećerni sirup
U lončić stavite šećer i vodu u jednakim omjerima. Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Sirup možete oplemeniti dodatkom korice citrusa, začina ili bilja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....