Opustite se i zabavljajte - među svojim ste prijateljicama i prijateljima (samo pripazite s jelom i pićem)! :)
 Foto: iStock
Je li i vama tako?

Ah, te godišnjice mature…

Godišnjice mature najbolji su podsjetnik kako jure godine. Imam dojam da sam se tek okrenula, a za koji dan čeka me već 20. godišnjica od izlaska iz srednjoškolskih klupa.

Moj razred nikada se nije pretjerano nalazio. S nekoliko njih se viđam redovito, postali smo kumovi, djeca nam se druže… Za većinu nisam već godinama čula što se kod njih dešava. Ne znam što rade, imaju li djecu, jesu li potražili bolji život negdje izvan Hrvatske. Ovog proljeća sam imala viška vremena pa sam odlučila organizirati naš susret. Ova zapanjujuća okrugla brojka ipak zaslužuje obilježavanje.

S Facebookom je okupljanje puno lakše. Organizatore najviše zbunjuju žene koje su se udale i promijenile prezimena, a stara nisu spomenule. Moguće je da su to napravile baš zbog ovakvih situacija, da ih netko iz prošlosti ne može lako naći. I oni neskloni društvenim mrežama također su tvrd orah za organizatora, ali tu je "prijatelj" Google. Neki dan sam poslala poruku imenjakinji jedne od mojih bivših kolegica iz klupa čiji mail sam pronašla na internetu. Radi u Ministarstvu, spominje se u važnim projektima.

"Poštovana, jeste li vi možda ona Sanja iz Gornjogradske?" pitala sam je jer mi je bilo glupo potencijalno nepoznatoj ženi reći "ti". Stvarno sam ostarila i postala preozbiljna kad uopće mogu pisati ovakve mailove, pomislila sam.

Zar je već toliko prošlo?

Uvijek o sebi mislim kao neopterećenoj dvadesetogodišnjakinji, a kad krenem zbrajati vidim da nije tako. Pa kad su prije prošle sve te godine? Evo moja mama je neki dan slavila 51. godišnjicu. Išli su, kao i prošlih godina, na Sljeme. Vitalni 70-godišnjaci tako slave svake godine i najbolji su dokaz da vrijeme prolazi, a mi ostajemo mladi onoliko koliko se osjećamo.

Kako god bilo, lijepo je opet stisnuti ruku nekom tko se s nama sjeća zajedničkih prepisivanja, markiranja u "Maurijcijusu" na Gornjem gradu, ulaska u SKUC sa studentskom iskaznicom starijeg brata i još pregršt toga što i nije za javno spominjanje. :)

Da sve prođe savršeno nemojte napraviti neke od ovih grešaka ako ste pozvani na svoju godišnjicu mature:

  1. Odbijate poziv: Odlučili ste ne otići na proslavu. Prošlost je za vas daleka prošlost, a i onako niste imali previše prijatelja u razredu. Mrzite nostalgična prisjećanja i okupljanja. Zastanite na trenutak s negativom. Te četiri mladenačke godine su vas oblikovale u osobu kakva ste sada. Prošlost treba poštovati baš zbog toga, a i isto tako i one koji su prošli kroz nju.
  2. Osjećate se kao gubitnik: Svi vaši školski kolege imaju djecu, a vi se nećete moći hvaliti vašim mališanima jer nikako ne možete zatrudnjeti. Nedavno ste se rastali i osjećate se kao gubitnik. Već ste mjesecima na burzi i ne možete naći posao… Pregršt je loših situacija koje nas zadese u životu, no to ne znači da smo zbog njih lošiji od drugih. Možda je baš ona dugonoga ljepotica iz treće klupe, koja će se hvaliti sa svojom idiličnom četveročlanom obitelji, nesretna jer više nema nikakve veze s mužem. Možda baš najbolji učenik, a danas vlasnik višemilijunske tvrtke, mašta o bijegu od svega. Sve je vrlo relativno. Budite zadovoljni i ponosni onim što imate.
  3. Tulumarite kao da vam je 18: Ne sjećate se kad ste zadnji put izašli i odlučili ste tulumariti kao u svojim najluđim danima. Računajte s tim da vam je forma malčice slabija pa nemojte popiti baš sve što se nudi. Bilo bi šteta da provedete večer u WC-u, a kasnije se ničeg ne sjećate.

Linker
19. rujan 2024 07:23