Vrlo malo nas dijeli od najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, svetkovine kojom završava korizmeno razdoblje i post koji su mnogi provodili. Tradicionalno, u našim krajevima tih dana domaćice imaju pune ruke posla.
Treba umjesiti gibanicu i pincu, pronaći dobru šunku i upacati domaći komad janjetine, prikupiti povrće i začine kojima će se na prirodan način bojati jaja, ubrati koju mirisnu proljetnicu, koja će krasiti vazu na uskrsnom stolu... I iskopati mladi krumpir, hren, luk i rotkvicu u vrtu (ako imate sreće da prežive ove niske temperature).
I kad sve to naprave, naše vrijedne mame, bake, sestre, tete, no sve češće i tate, djedovi, braća i stričevi nemaju vremena za odmor, jer već moraju krenuti s kuhanjem i nakuhavanjam svih tih divnih uskrsnih čudesa kojima se svi toliko radujemo.
Krećemo s pogačom od inćuna jer se na Veliki Petak obavezno posti, odnosno provodi se mesopust, a nastavljamo sa šunkom u kruhu i orahnjačom koje obavezno služimo u uskršnje jutro. Nakon toga slijede janjetina, slatka pletenica, pinca i kroštule - jer bez tih divnih mirisnih, možemo slobodno reći - slastica, jednostavno ne može.
Bogati uskrsni stol, naravno, uvijek mami svojim mirisima i okusima, pa nije nemoguće da se prejedemo i osjetimo nadutost, grčeve, žgaravicu pa čak i bol i osjećaj težine u želucu. Jedno od rješenja koja vam brzo mogu pomoći kod navedenih simptoma jesu i lijekovi koji spadaju u skupinu antacida.
Za tijesto:
- 500 g brašna
- ½ kocke svježeg kvasca
- 1 žličica soli
- 4 žlice maslinova ulja
- mlaka voda
Za pogaču:
- Maslinovo ulje
- 1 glavica luka srebrenca
- Slani inćuni
- Zelene masline
- Kapari
- Svježi origano
- Rikula
- Cvijet soli
- Papar
Priprema:
- Od svih sastojaka zamijesite tijesto dodajući onoliko vode koliko je dovoljno da dobijete dovoljno rastezljivo tijesto. Ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.
- Potom tijesto premijesite i razvaljajte na dimenzije lima u kojemu će se peći.
- Tijesto kistom premažite maslinovim uljem te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C.
- U tavi na maslinovom ulju prepržite luk rezan na kolutove dok ne postane staklen.
- Na pečenu pogaču potom slažite pečeni luk, masline, kapare i inćune. Pecite još 5 minuta.
- Prije posluživanja dodajte rikulu i origano, pokapajte maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
- kuhana šunka
- 60 dag brašna (pola oštro, pola glatko)
- 1 kocka svježeg kvasca
- sol
- šećer
- 3 dcl mlake vode
- 1 dcl ulja
- bjelanjak (za premazivanje)
- lan, sezam, kim, chia sjemenke (za posipanje)
Priprema:
- Brašno prosijte u veću posudu, pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati izmrvljeni kvasac, šećer i vodu, lagano izmiješati i ostaviti da kvasac nadođe.
- Kad se kvasac zapijeni, dodajte ulje i sol pa umijesite tijesto. Ostavite na toplom da se diže oko sat vremena.
- Tijesto ponovno premijesite, razvaljajte i omotajte oko šunke tako da ga spajate na dijelu koji će biti položen na dno lima za pečenje.
- Na lim za pečenje stavite masni papir, a zatim oprezno prenesite šunku omotanu tijestom. Premažite je tučenim bjelanjkom pa posipajte sjemenkama po izboru (može i bez njih).
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena na 180°C.
Dobro je znati!
Mjere za tijesto odnose se na šunku od 1 kilograma, udvostručite ih za šunku od 2, odnosno utrostručite ako šunka ima 3 kilograma.
Koliko kilograma šunka ima, toliko bi se sati trebala peći. Ako je veća, od 2,5 do 3 kilograma, tada tijesto na pola pečenja zaštitite aluminijskom folijom ili, još bolje, masnim papirom kako ne bi zagorjelo.
Šunku možete premazati tučenim bjelanjkom kako bi se tijesto za nju "zalijepilo".
Savjet više
Ostacima tijesta ukrasite šunku u kruhu. Napravite piliće, cvjetiće, ispletite pletenicu ili napravite križ.
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 10 g svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 40 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- naribana korica ½ limuna
- sol
Za nadjev:
- 200 g mljevenog oraha
- 70 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica mljevenog cimeta (po želji)
- 1 žlica ruma
Priprema:
- Mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, maslac i limunovu koricu.
- Par žlica mlijeka zagrijte pa mu dodajte izmrvljeni svježi kvasac.
- Pomiješajte brašno i malo soli pa u smjesu od žumanjaka naizmjence dodajte brašno i preostalo mlijeko stalno miješajući. Na kraju dodajte i kvasac u mlijeku.
- Tijesto još jednom rukama umijesite te ga zatim ostavite na toplom, prekriveno čistom kuhinjskom krpom, da se diže oko sat vremena.
- Pripremite nadjev - suhe sastojke promiješajte pa ih prelijte kipućim mlijekom (i rumom ako želite) stalno miješajući. Ostavite da se ohladi.
- Kad se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu i tanko ga izvaljajte valjkom (vodite računa da nije duže od posude u kojoj će se peći).
- Tijesto potom namažite nadjevom (na svakom rubu ostavite centimetar tijesta bez nadjeva) i zarolajte.
- Orahnjaču pažljivo prebacite u maslacem namašćenu posudu za pečenje i ostavite još malo na toplom da se digne. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°. Orahnjaču pecite oko 45 minuta.
Dobro je znati!
Ako primijetite da je orahnjača dobila tamnu boju već na polovici pečenja, zaštitite je tako što ćete na nju staviti masni papir za pečenje.
Orahnjaču možete posuti šećerom u prahu, a možete je i premazati otopljenim šećerom te po njoj posipati grubo nasjeckane orahe.
Savjet više!
Za nadjev od maka koristite sljedeće sastojke: 200 g mljevenog maka, 70 g šećera, 1 do 2 čepa ruma, 200 ml mlijeka
Priprema nadjeva od maka: kao i kod orahnjače, i ovdje pomiješajte suhe sastojke, dodajte rum, promiješajte pa zalijte kipućim mlijekom stalno miješajući.
- janjeći but od oko 1,5 kg
- 2,3 režnja češnjaka
- 2, 3 žličice sušene majčine dušice
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Janjeći but dobro nasolite i začinite majčinovom dušicom, posipajte maslinovim uljem i ostavite barem nekoliko sati (još bolje preko noći).
- Mladi krumpir dobro operite i narežite na četvrtine ako je veći, odnosno na polovice ako je manji, te ga dobro posušite na papirnatom ubrusu. Potom ga prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno namastili maslinovim uljem. Dodajte mu majčinu dušicu, sol i papar i na ploške narezane režnjeve češnjaka. Dobro promiješajte. Na krumpir položite butić koji ćete još jednom posipati maslinovim uljem. Podlijte s tek 1 dcl vode. Lim zatvorite aluminijskom folijom i pecite tako 1 sat i 15 minuta na 200°C.
- Nakon toga skinite aluminijsku foliju, protresite lim za pečenje i pecite na istoj temperaturi još 15-ak minuta redovito podlijevajući s tekućinom od pečenja, kako se butić ne bi presušio.
Dobro je znati!
Kad je meso u pitanju, vrijedi pravilo - koliko kilograma ima, toliko se sati peče. Naravno, o tome ovise i drugi faktori, kao što su jačina pećnice i željena termička obrada mesa.
- 30 dag oštrog brašna
- 20 dag glatkog brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- 2,5 dcl mlijeka
- 2 jaja
- 5 dag maslaca
- 5 dag šećera
- sol
- naribana korica 1 limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje, za premazivanje
- krupni šećer, za posipanje
Priprema:
- Stavite kvasac da se uzdigne u malo toplog mlijeka i šećera.
- Brašno prosijte i pomiješajte. Dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i na kraju uzdigli kvasac.
- Pomiješajte sastojke postupno dodavajući ostatak mlijeka i umijesite glatko tijesto. Stavite ga na toplo mjesto da se diže oko sat vremena.
- Kad se tijesto diglo ponovno ga premijesite pa razdijelite na dva ili tri dijela. Svaki dio duguljasto oblikujte pa napravite pletenicu. Ostavite dizati još oko 15 minuta na toplom.
- Pletenicu premažite razmućenim jajetom i pospite krupnim šećerom. Pecite u kalupu na 200°C oko 40 minuta.
- 1 kg brašna
- 7 žumanaca
- 2 cijela jaja
- 20 dag margarin
- 2-3 žlice ulja
- 8 žlica šećera
- 20 dag grožđica
- rum
- naribana korica 1 limuna
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 ½ kocka svježeg kvasca
- 1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
- Kvasac izmrvite u manjoj posudi, dodajte mu dvije žlice šećera pa miješajte dok kvasac sasvim ne omekša.
- Polovicu mlijeka dodajte kvascu, pomiješajte pa na kraju dodajte 2 žlice brašna. Lagano promiješajte i ostavite najmanje pola sata na toplom da se kvasac digne.
- Grožđice namočite u rum. Ostavite ih tako sve dok se tijesto diže.
- Brašno uspite u veću zdjelu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati žumanca, jaja, margarin, ulje, šećer, limunovu koricu, ostatak ruma, ocijeđene grožđice, uzdigli kvasac i ostatak mlijeka. Dobro izmijesite i ostavite na toplom da se diže sat vremena.
- Nakon što se tijesto diglo, dobro ga promijesite i oblikujte po želji. Potom je premažite žumancem i pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.
Savjet više!
Pincu možete ukrasiti i listićima badema, šećernom ocaklinom, pa i čokoladom - sve ovisi kako volite. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu, a prije pečenja se nožem u nju urezuje znak križa.
- 20 dag brašna
- 3 žumanca
- 1 žlica šećera
- 2 žlice ruma
- 1 žlica vrhnja
- sol
- šećer u prahu (za posipanje)
- ulje (za prženje)
Priprema:
- Pjenasto umutite žumance.
- U prosijano brašno dodajte sol, žumance, šećer, vrhnje i rum pa umijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga na toplom pokriveno pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte.
- Pomoću ukrasnog kotačića (ili običnog noža) izrežite uže trake, pa ih lagano vežite u čvor ili ih po želi oblikujte na drugi način.
- Oblikovane kroštule stavite pržiti u duboko vruće ulje.
- Kad su pečene, stavite ih na papirnati ubrus da se ocijede, a zatim na tanjur ili u zdjelu te ih još tople posipajte šećerom u prahu.
Dobro je znati!
Za puniji okus, mnoge domaćice u šećer u prahu umiješaju vanilin šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....