Jeruzalemska artičoka zahvalna je namirnica, kako zbog svojih zdravstvenih prednosti, tako i zbog okusa koji daje jelima.
 Foto: iStock
Čista egzotika

Snižava šećer u krvi i rizik za rak debelog crijeva, a dobra je i za srce

Pored toga, riječ je o namirnici niske energetske vrijednosti i malog sadržaja ugljikohidrata pa je od koristi osobama koje su na redukcijskoj dijeti te onima koje pate od šećerne bolesti.

Kada ljudi ne znaju što bi s poklonjenom egzotičnom hranom, uvale je meni. "Ti ćeš već smisliti neki recept", tutnu mi je u ruku prije nego se ja uopće uspijem snaći.

Tako sam neki dan dobila čičoku. Izgledom nije ljepotica no ljudi kažu da se od nje mogu raditi čuda. Nisam je prije nikada jela pa sam je za početak, s dozom sumnjičavosti, dodala zelenoj salati. I mogu vam reći, ugodno sam se iznenadila.

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike no zanimljivo je da se danas više uzgaja u Europi nego u svojoj pradomovini. Jede se njezin ružičasti gomolj. Sirov je hruskav, neutralnog okusa. Vjerujem da bi se fino na salatu sljubio i s drugim sirovim povrćem; crvenim kupusom na primjer. Kada bolje promislim, sigurno bi dobro išao i s kiselom repom. Svakako ću to morati probati. Baš me zanima.

Inulin

Čičoka je poznata i cijenjena zbog bogatstva inulinom. Samo 100 g čičoke sadrži 12 g inulina. To je vlakno koje pokazuje brojne pozitivne učinke na čovjeka. Iako je građen od ugljikohidrata, ne možemo ga iskoristiti za dobivanje energije. Naime, veze među njegovim ugljikohidratnim jedinicama enzimi naših crijeva ne mogu prekinuti, on se stoga ne može probaviti pa velika količina energije jednostavno ostaje neiskorištena.

Međutim, nije svako zlo za zlo. Neprobavljeni inulin iz tankog dolazi u debelo crijevo gdje služi kao hrana tamošnjim dobrim probiotičkim bakterijama. Štoviše, znanstvena su istraživanja pokazala kao uključivanje inulina u prehranu pomaže uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore poremećene uslijed nekih bolesti. Osim toga, inulin smanjuje rizik za pojavu raka debelog crijeva te upalnih bolesti crijeva.

Inulin na sebe veže pozamašnu količinu vode. Svaki njegov gram povećava masu stolice za 1.5 do 2 grama. Stvara se gelasta struktura koja doprinosi uklanjanju stolice iz organizma čime se sprječava zatvor. Sposobnost vezivanja vode i stvaranje gela od koristi je i u prehrambenoj industriji pa je inulin često zamjena za mast ili šećer u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda.

Nadalje, uključivanje namirnica bogatih inulinom u prehranu doprinosi smanjenju koncentracije masnoća i kolesterola u krvi čime se smanjuje rizik za pojavu ateroskleroze.

Inulin povećava iskoristivost mineralnih tvari iz hrane; prvenstveno kalcija, magnezija i željeza. Uz to, on doprinosi imunitetu, potiče lučenje žuči i mokrenje, a u narodnoj se medicini koristi protiv reumatskih tegoba.

Iako smo kalendarski u jeseni, uživamo u proljetnom vremenu. Na mojoj pješačkoj ruti procvjetali su maslačci. Njihovi mladi listovi zadnjih su mi dana nezaobilazan dodatak zelenoj salati. U kombinaciji sa čičokom, blagodati za organizam su nemjerljive. Između ostalog, čičoka je sama po sebi namirnica niske energetske vrijednosti i malog sadržaja ugljikohidrata pa je od koristi osobama koje su na redukcijskoj dijeti te onima koje pate od šećerne bolesti.

Moja salata sa čičokom

Sastojci:

  • čičoka
  • zelena salata
  • mladi listovi maslačka
  • bučino ulje
  • limunov sok

Priprema:

  1. Čičoku dobro operite i po potrebi očistite.
  2. Izribajte ju na trakice.
  3. Pomiješajte opranu i očišćenu zelenu salatu, listove maslačka i izribanu čičoku.
  4. Prelijte mješavinom bučinog ulja i limunovog soka, promiješajte te poslužite.

Linker
17. studeni 2024 17:09