Smokve su tako zahvalna namirnica, mogu se jesti same, ali i u kombinaciji s orašastim plodovima ili plemenitim sirevima. Ljube se s medom, pršutom i grožđem, a od njih možete napraviti džem, njima 'začiniti' bruschettu, pizzu ili salatu...
 Foto: iStock
Što je ljeto bez smokava?

Mame svojim sladom, snižavaju kolesterol i šećer, a tope i kilograme

Doći ljeti na tržnicu, istinski je doživljaj. Simpatični žamor, žarke boje, miris zelenog kojeg nosi topli ljetni povjetarac... Naprosto da poželiš da tako bude cijele godine.

Vesele im se djeca jer se lako gule, stariji ljudi jer ih je lako žvakati, a domaćice jer su idealno voće za ukusne domaće džemove. Više je sorti smokava, pa u njima uživamo od ranog ljeta do jeseni.

Smokva se jela još u prapovijesti i u Bibliji se od svega voća najčešće spominje. Jedan je od simbola Mediteranske prehrane i već se tisućljećima iskorištavaju njezina ljekovita svojstva.

Hranjive tvari u smokvama

Smokve prirodno sadrže popriličnu količinu šećera. Kada smo na pola života svojom nas energijom vraćaju među žive.

Dobre su i kada želimo smršavjeti. Nekoliko malih smokava sigurno će utažiti želju za kolačima.

Što se makronutrijenata tiče, moglo bi se bez pretjerivanja reći kako je smokva izrod među voćem. Dobro je da je tako. Naime, smokve su bogate kalcijem i željezom. Nema sumnje da zbog toga imaju značajno mjesto u veganskoj prehrani.

Antioksidansi u smokvama

Znanstvenici su pokazali kako se glavnina antioksidanasa (polifenola i antocijanina) nalazi u koži smokve. Srećom, sada na scenu stupaju male smokve poljarice tanke jestive kože. Štoviše, ovo je voće otporno na štetočine, pa ga se rijetko tretira pesticidima. Imate li priliku nabaviti ljubičaste smokve, osladite se njima. Jer što je boja tamnija, antioksidanasa je više.

Vlakna u smokvama

Ovo je voće bogato vlaknima; kako topljivima, tako i onima netopljivima. Topljiva vlakna sudjeluju u snižavanju kolesterola, masnoća i šećera u krvi. Smanjuju tako rizik od nastajanja debljine, bolesti srca i dijabetesa. Tu su i netopljiva vlakna koja pomažu rad crijeva i sprječavaju zatvor stolice. Imate li problema sa stolicom, jedite smokve pola sata prije doručka, te kao jutarnju i popodnevnu užinu.

Smokve u narodnoj medicini

Kad vidim smokve, sjetim se Ksenije, svoje dobre prijateljice iz djetinjstva. Imala je jadna bradavice na rukama. Netko joj je majci savjetovao da na njih nekoliko puta dnevno nakapa smokvino mlijeko (onaj bijeli sok iz peteljke lista). Nakon nekoliko dana bradavice su otpale.

Zašto je smokvino mlijeko tako učinkovito? Ono sadrži ficin; enzim koji razgrađuje (uništava) bjelančevine. Bjelančevina ima u bradavicama, pa tako uništavajući bjelančevine, ficin iz smokvina mlijeka uništava bradavice.

Inače, smokve (plod, list, sok i korijen) se često koriste u narodnoj medicini. Pomažu kod hemoroida, grlobolje, zatvora stolice, predmenstrualnog sindroma, bolesti srca i krvnih žila i dr. Štoviše, znanstvene studije na životinjama pokazuju kako smokve imaju antikancerogeno djelovanje što se dijelom može zahvaliti i prisutnošću benzaldehida.

Smokve protiv hemoroida

Smokve ispecite u pećnici, ohladite i sameljete u prah. Prah dobro pomiješajte s malo meda u homogenu smjesu. Ovu mješavinu u tankom sloju nanesite na hemoroide. Također je ovo pomoć kod ozeblina.

Savjet više

Potpuno zrelim smokvama nema premca. Mame svojom slašću. No, mekane su i zato s njima treba biti pažljiv. Kada ih planiram kupiti, na tržnicu ponesem plitku plastičnu kutiju. Posložim u nju samo jedan red smokava. Tako sam sigurna da se neće zgnječiti.

Linker
20. studeni 2024 08:17