Prekjučer se Marko i njegovi vratiše u Njemačku. Kao i obično, u ime dobrosusjedskih odnosa, otišla sam se s njima pozdraviti. Slučajno se povede priča o ogromnoj višnji u njihovom dvorištu. Da ne propadne, oberi je, zdušno mi predloži susjed. Mogla bih napraviti višnjevac, pomislivši zasjaje mi oči. Ili džem. I višnje u šećeru po bakinom receptu, mojim idejama nije bilo kraja.
I eto me s košaricom na stablu
Još susjedi nisu ni došli do autoceste, ja sam se već s košarom u ruci našla na stablu. Prvo trebam probati kakve su, odlučih na samom početku. A višnje k’o iz priče. Krupne, sočne, slatke. Probah jednu, drugu, … šestu, … dvadesetšestu. Sve jedna bolja od druge. Neodoljivo me mame, a ja ne poznajem mjeru.
I tako malo po malo, višnja po višnja, grana po grana, ostade moja košara prazna. Spletom nesretnih okolnosti po zimnicu, odustala sam tako od likera i bakinih recepata. Ma nema veze. Ako išta, barem sam se nauživala višanja.
Nerijetko se događa da ljudima propadne urod voćaka u vlastitom dvorištu. Neki onome što imaju ne pridaju značaj, drugi su se svoga voća već odavno zasitili, a ima i onih kojima je draže pogledati tursku sapunicu nego prošetati do vrta i ubrati zdjelicu voća. Bilo kako bilo, šteta je sada ne iskoristiti sezonu višanja jer neizmjerno dobro djeluju na zdravlje.
Višnje su, poput jagoda, izrazito bogate antioksidansima. Sadrže ih više od trešanja. Zahvaljujući toj velikoj prisutnosti aktivnih tvari pomažu ublažavanju oštećenja stanica i slabljenja funkcije organa. Posebno to dolazi do izražaja u starijoj životnoj dobi. Štoviše, jedna komponenta višanja pokazuje jače protuupalno djelovanje od aspirina.
Prisutnost ovog voća u prehrani pomaže zdravlje gušterače (koja proizvodi inzulin). Također, višnje sudjeluje u normalizaciji koncentracije šećera u krvi i općenito smanjuju rizik za pojavu šećerne bolesti. Ako je šećerna bolest već prisutna, jedenjem višanja smanjuju se oštećenja perifernih živaca. Smanjuje se tako i pojava boli u prstima ruku i nogu koja često prati šećernu bolest.
Nadalje, višnje pomažu normalizaciju povišenog krvnog tlaka i koncentracije masnoća u krvi, smanjuju mogućnost pojave prekomjerne tjelesne mase, te nakupljanje masnog tkiva oko struka.
Isto je tako od važnosti napomenuti kako konzumiranjem višanja smanjujemo mogućnost pojave različitih oblika raka.
Osladite se stoga višnjama. Šteta je da njihova sezona prođe mimo vas.
- ½ kg višanja
- ½ kg šećera
- ½ litre domaće rakije
- 1 mahuna vanilije
½ kg višanja
½ kg šećera
½ litre domaće rakije
1 mahuna vanilije
Priprema:
- Operite višnje i ostavite da se malo ocijede.
- Sve sastojke promiješajte i stavite u čistu teglu. Zatvorite i držite na sunčanom mjestu 3-4 tjedna.
- Nakon toga liker procijedite, ulijte u čiste boce i zatvorite.
- Do služenja ga držite na tamnom i hladnom mjestu.
- višnje
- šećer
Priprema:
- U čistu staklenku stavite jedan red opranih višanja, pa ga prekrijte redom šećera. Tako punite staklenku do vrha. Zatvorite ju poklopcem i stavite na sunčano mjesto.
- Nakon nekoliko tjedana dobit ćete višnje u sirupu. Nakon toga višnje maknite sa sunca i držite ih na hladnom i tamnom mjestu.
- Otkoštičene višnje koristan su sastojak kolača, voćnih salata i sladoleda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....