S vremena na vrijeme gastro svijet se najednom zavrti oko nove omiljene namirnice. Sada je to avokado. Pune su ga web stranice, zalogajnice su ga uvrstile u svoje sendviče, a otmjeni restorani u salate, umake i slastice. Očito postoji jak razlog za to.
Nježne i mekane teksture idealan je sastojak zanimljivih namaza i sladoleda, a svojim jedinstvenim sastavom čuva naše zdravlje.
Avokado je pomalo neobično voće. I dok druge vrste voća obiluju vodom što ih čini osvježavajućima, dotle avokado uz vodu sadrži i značajnu količinu masti. Ta mast prožima cijeli njegov mesnati dio što povećava iskoristivost hranjivih tvari (poglavito vitamina topljivih u mastima) i daje kremastu teksturu. No nisu sve masti jednako korisne našem organizmu.
Avokado za zdravlje
Avokado obiluje dobronamjernim jednostruko nezasićenim masnim kiselinama koje podupiru zdravlje srca i krvnih žila. U avokadu je k tome poprilično mnogo folata; vitamina koji isto tako ima pozitivan učinak na srce. S obzirom na to da je folat vitamin izuzetno osjetljiv na kuhanje, avokado je njegov koristan izvor jer ga obično jedemo sirovog. K tome je ovo voće bogato kalijem koji normalizira krvni tlak kao i magnezijem koji podupire tonus krvnih žila. Magnezij još sprječava apsorpciju masti u crijevima što doprinosi regulaciji masnoća u krvi. Štoviše, avokado je voće najbogatije fitosterolima koji sprječavaju apsorpciju kolesterola iz crijeva u krv. I uistinu se pokazalo kako avokado pomaže sniženje povišenih masnoća, kolesterola i šećera u krvi te visokog krvnog tlaka.
Tu su također vitamini C i E, antioksidansi koji djeluju u vodi odnosno ulju. Vitamin E čuva mladenački izgled kože. Vitamin C doprinosi zdravlju krvnih žila i sprječava stvaranje aterosklerotskog plaka. Pokazalo se to posebno korisno pušačima, pretilim osobama kao i onima koje pate od visokog krvnog tlaka odnosno šećerne bolesti.
Avokado još sadrži lutein koji je izuzetan čuvar očiju te vitamin K - neophodan čimbenik zgrušavanja krvi.
Kao pomoć u liječenju artritisa preporučuje se jesti namirnice bogate karotenoidima luteinom i zeaksantinom. Upravo takva namirnica je avokado.
Voće, a nije slatko
Avokado je egzotičnog okusa i pomalo me podsjeća na sirovo zeleno povrće. I dok druge vrste voća sadrže jednostavne šećere, avokado ih ne sadrži, pa stoga doprinosi sniženju povišene koncentracije šećera u krvi.
Avokado na našem jelovniku
Danas se često avokado koristi u pripremi zdravih namaza. Dodatkom avokada namaz se obogaćuje jednostruko nezasićenim masnim kiselinama. Čini ga to prihvatljivijim od maslaca koji sadrži zasićene masne kiseline te margarina koji može sadržavati nepoželjne trans masne kiseline.
Kada god je avokado u trgovini na akciji, uvijek ga kupim. Isprobala sam mnoge recepte, no još uvijek mi je frape s avokadom broj 1.
Jutarnji frape
Sastojci:
(za 2 osobe)
- 1 banana
- 1 komad avokada
- 200 ml mlijeka
- cimet po želji
Priprema: Ogulite bananu i avokado te ih stavite u visoku posudu. Dodajte mlijeko i sve izmiksajte štapnim mikserom. Ulijte u čaše, po želji pospite cimetom i odmah poslužite.
Namaz s avokadom
Sastojci:
(za 2 osobe)
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 1/4 avokada
- limunov sok
- bosiljak
- sol, papar
Priprema: Jaje i avokado ogulite i izgnječite ih vilicom. Dodajte limunov sok te sol i papar prema ukusu. Sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sitno izrezani bosiljak. Poslužite uz domaći blago prepečeni raženi kruh sa suncokretovim i bučinim sjemenkama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....