Božićni i novogodišnji blagdani samo što nisu stigli. Pripreme su u završnoj fazi. Osim kod mene.
Ja opet i ove godine Božić dočekujem totalno nespremna. A prošle sam godine sama sebi najčvršće obećala da ću sljedeći put biti bolje organizirana. Glavno je da si ti svoj shopping na vrijeme obavila. To je vama ženama najvažnije, sa smiješkom će, i malo ironije, moj muž.
Sreća je moja da Bog misli i na ovakve, s dvi' lijeve ruke, kao što sam ja. I sreća je moja da su muževljevi uigrana ekipa. Zna se 'ko je majstor za sarme, 'ko radi francusku, 'ko peče odojka, a 'ko domaći kruh.
Iako ne jedem kolače, da baš ne dođem na božićni ručak praznih ruku, obećala sam napraviti orahnjaču. Ne da se nekome dokazujem (jer sam više nego sigurna kako majka rijetko ovakve rađa), već zato što je domaća orahnjača jedina prava. U životu se (i hrani, naravno :)) držim one stare ili kako valja ili ništa. Kupovne orahnjače i makovnjače nisu moj izbor. Evo i zašto.
Domaće je domaće
Kada sami radimo makovnjače i orahnjače, radimo ih po starinski. Onako ljudski, ne štedeći ni na čemu. Oraha stavimo da oraha bude, a ne kao kod kupovnih da se tek u daljini naslućuje njihova prisutnost. Jer, istini za volju, većina slastičarnica i pekarnica za kolače koriste gotove nadjeve.
Proizvođačke specifikacije koje sam malo istraživala na Internetu kazuju kako je u tim gotovim nadjevima maka tj. oraha samo oko trećine. Uz to, ti nadjevi imaju, vjerovali ili ne, i krušne mrvice. Ja se u orahnjaču staviti mrvice ne bih ni sjetila. To ih oni u tvornici stave da nadjev malo nadođe. A moraju i oni zaraditi. Od mene, dok sam još u dobrim s ovo malo pameti, neće imati vele koristi. K tome, tamo je još šećera, vode, aroma, emulgatora, a sadrže ti nadjevi i konzervanse.
Pekari i slastičari u pripremi kolača koriste i druge gotove nadjeve i preljeve; voćne, od vanilije, čokolade, karamela, ... Ima u njima još i zgušnjivača, bojila, ... Svi su ti aditivi sami za sebe u malim količinama bezopasni. Međutim, čestim konzumiranjem gotove hrane, u konačnici unesemo količine koje baš i nisu mačji kašalj.
Različiti aditivi mogu reagirati međusobno stvarajući štetne spojeve, a njihova prisutnost opterećuje organizam. Mora ih se detoksicirati. Tako jadna jetra, što od kuhanog vina i kobasica, što od kolača, ovih blagdana radi prekovremeno.
Sve u svemu, najbolje je držati se podalje od visokoprerađene hrane.
I zato, kad se zaželite orahnjače, ne žalite truda. Napravite domaću. A kada kući radite voćne kolače, umjesto gotovog voćnog nadjeva, koristite pravo voće. Ako trebate fini gelasti nadjev, jednostavno voće propirjajte i potom ga izmiksajte. Od začina možete dodati anis, cimet, klinčiće, ... i eto izvrsnih aroma.
Neka vam je uslast.
Vama, vašim obiteljima i prijateljima od srca želim sretan Božić!
O blagodatima orašastih plodova na naše zdravlje već sam pisala, pa ću sada navesti jedan provjereno dobar recept za orahnjaču.
Tijesto za 2 orahnjače:
- oko 450 g glatkog brašna
- oko 200 g mlijeka
- 125 g maslaca
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 2 jušne žlice šećera
- 2 jušne ravne žlice svinjske masti
- 1 jušna žlica ruma
- ¾ kocke svježeg kvasca
- naribana kora netretirane naranče
- naribana kora netretiranog limuna
- prstohvat soli
- ulje za premazivanje
Za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- 2 šake grožđica
- 2 vrećice vanilin šećera
- rum
- mlijeko po potrebi
Priprema:
- Pomiješajte kvasac s 50 g mlijeka i malo brašna, te stavite na toplo mjesto da se diže. Na radni stol prosijte brašno. U sredinu brašna dodajte dignuti kvasac, žumanjke, šećer i jaje, te polagano počnite mijesiti tijesto. Potom postupno dodajite 100 g mlijeka, maslac, mast, rum, sol, te naribanu koru limuna i naranče. Rukama umijesite tijesto da ono postane konzistencije kao za kruh. Kada ste to postigli dodajte još oko 50 g mlijeka, te dalje mijesite tijesto dok ono ne postane glatko i sjajno. Možda ćete trebati dodati još malo mlijeka. (Neka vas ne obeshrabri, no tijesto treba mijesiti poprilično dugo.)
- Stavite tijesto na toplo mjesto da se diže. Dignuto tijesto premijesite. Ponovo stavite tijesto da se diže i potom ga još jednom premijesite.
- Napravite nadjev tako da pomiješate orahe, snijeg od bjelanjaka, šećer, oprane grožđice, rum i vanilin šećer. Prelijte vrućim mlijekom u količini koja je potrebna da dobijete homogenu, no ne prerijetku smjesu.
- Tijesto prepolovite i svaki dio razvaljajte tanko u oblik pravokutnika duljine tepsije. Pripremljenim nadjevom namažite tijesto i zarolajte ga. Stavite na toplo da se diže još dodatno oko 30 do 40 minuta.
- Orahnjače premažite uljem i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 50 °C oko 10 minuta.
- Potom povisite temperaturu na 170 °C i pecite dok se orahnjače ne ispeku tj. ne odvoje od tepsije.
- Izvadite tepsiju iz pećnice i stavite ju na rešetkasti podmetač. Važno je da je podmetač rešetkasti kako bi se osiguralo strujanje zraka. U protivnom će se orahnjača upariti. Ukoliko ste spretni, orahnjaču nakon pečenja možete i izvaditi iz tepsije.
Za svečaniji dojam možete je napraviti i u kalupu za kuglof.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....