Foto: iStock
Hit namirnica

Ajvar

Internet zadnjih tjedana miriše po domaćoj zimnici. Svi rade ajvar, džemove, sokove … samo sam ja opet van događanja. Znate već da ne pripremam zimnicu. Ruku na srce, niti ne želim glumiti vrijednu domaćicu. Ako namjeravate napraviti ajvar i u potrazi ste za dobrim receptom, reći ću vam kako ga radi moja svekrva. Nije izvorne makedonske recepture, ali je svejedno vrhunski. U samo dva tjedna nestale su već tri tegle. Treba li mu bolja preporuka? :)
  • 6 kg paprika
  • 3 kg patlidžana
  • 7 dl alkoholnog octa
  • 7 dl ulja
  • 3 jušne žlice soli
  • 3 l vode
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 ljuta papričica (ili više prema želji)

Priprema:

  1. Vodu pomiješajte s octom, dodajte joj sol i u nju stavite kuhati oprane i očišćene paprike.
  2. Kada paprike omekšaju izvadite ih iz vode.
  3. U istu vodu stavite kuhati patlidžane izrezane na krupne kocke.
  4. I njih izvadite kada omekšaju.
  5. Strojem za mljevenje mesa sameljite paprike, patlidžane, češnjak i ljutu papričicu. Sve pomiješajte u visokom loncu i dodajte ulje.
  6. Stavite na vatru da zakuha.
  7. Smanjite temperaturu i uz stalno miješanje ukuhavajte sljedeća 2 do 2½ sata.
  8. Gotovi ajvar punite u sterilizirane teglice, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.
Linker
22. studeni 2024 09:00