Jeste li i vi jedni od onih koji svake godine pripremaju ista božićna jela? Ako je tako, možda je vrijeme da to promijenite i uvedete neke novitete. Vjerujte nam, s ovim receptima, vaša će se večera dugo prepričavati. A tu su i odlični kuhari koji će vam pomoći pripremiti nevjerojatnu božićnu večeru za obitelj i prijatelje.
Tradicionalna jela
Naime, na kanalu TLC svake srijede u 20 sati ide serijal 'Najbolja božićna večera'. Riječ je o kulinarskom showu u četiri dijela, čiji kuhari iz Rumunjske, Bugarske, Mađarske i Srbije donose zaista različita jela za božićne blagdane. Svaka epizoda, u trajanju od 30 minuta, će prikazati jednog od četiri kuhara - kuhara Foa iz Rumunjske, Ivana Mancheva iz Bugarske, Andraša Jokutija iz Mađarske i Nenada Gladića iz Srbije. Kuhari će uživo pripremati dva tradicionalna jela i prezentirati jedno jelo koje su pripremili ranije, a svako je jelo specifična za pojedinu zemlju. Snimanja su se odvijala u Bukureštu i Rumunjskoj početkom studenog.
Mašta i lokalni recepti
Poznati kuhari bit će u središtu pozornosti, te će korištenjem tradicionalnih pribora, mašte i lokalnih recepata, pripremat ukusna božićna jela, dok će ostala trojica promatrati, komentirati i na kraju, okusiti krajnji proizvod.
Mi vam donosimo njihove odlične recepte, koji će vas sigurno inspirirati. Dobar tek!
Za tijesto:
- 700 g bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 5-6 dl tople vode
- 3 žlice ulja + 0,5 dl za podmazivanje
- 50 g maslaca
- 1 jaje (za premazivanje prije pečenja)
Za punjenja:
Punjenje sa sirom
- 150 g mekog sira
- 20 g suhih gljiva namočenih u toplu vodu
- 1dl jogurta
- 1 jaje
- sol, papar, origano
Punjenje s mljevenim mesom i krumpirom
- 150 g mljevenog mesa (ako je moguće pola govedine i pola svinjetine, ako nije moguće onda samo svinjetina)
- 1 veliki krumpir (narezani)
- 1 velika glavica luka (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- sol, papar, ulje
Punjenje s jabukama i suhim voćem
- 1 velika jabuka (oguljena, narezana i procjeđena od soka)
- 3 velike žlice meda
- 20 g grožđica
- 20 g nasjeckanih otkoštenih šljiva
- 50 g nasjeckanih oraha
- 50 g nasjeckanih sjemenki bundeve
- 70 g krušnih mrvica
- 0,5 dl ulja
- cimet, muškatni oraščić, kardamom (u prahu)
- šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
- U veliku zdjelu za miješanje stavite brašno, sol i ¾ vode. Počnite miješati tijesto uz dodavanje ulja i ostatka vode. Miješajte 10 minuta sve dok tijesto ne postane mekano, elastično i ne lijepi se za prste. Premjestite tijesto na radnu plohu i mijesite ga još malo. (Vrijeme pripreme 15 minuta)
- Podijelite tijesto na tri dijela istih veličina, dobro ih nauljite i ostavite da stoje 20 minuta prekriveni plastičnom folijom.
Punjenje sa sirom
Vrijeme pripreme 5 minuta
Na tanko narežite natopljene gljive, razdrobite sir i pomiješajte s ostatkom sastojaka.
Punjenje s mljevenim mesom
Vrijeme pripreme 10 minuta
- Stavite nasjeckani luk na vruće ulje u tavu i pirjajte dok luk ne omekša.
- Dodajte krumpir, pržite nekoliko minuta, a zatim dodajte mljeveno meso, češnjak, sol i papar.
- Pržite i miješajte dok meso ne poprimi zlatno smeđu boju.
Punjenje s jabukama
Vrijeme pripreme 2-5 minuta
- Izmiješati sve sastojke (osim krušnih mrvica i ulja) u zdjelu.
- Svaki dio tijesta prvo raširite s rukama, a zatim ga pažljivo razvucite preko obične pamučne kuhinjske krpe u svim smjerovima dok ne postane tanak kao papir.
- Posipajte punjenje ravnomjerno na razvučeno tijesto i zatim posipajte malo ulja. Zarolajte tijesto podizanjem jedne strane kuhinjske krpe. Oblikujte ga u željeni oblik i stavi ga u kalup za pečenje.
- Ponovite isti postupak s mesnim punjenjem.
- Kod punjenja od jabuka prvo pospite krušne mrvice i malo ulja, a zatim nastavite istu proceduru kao što je navedeno za sirno i mesno punjenje.
- Kada su sve pite spremne za pečenje kistom ih premažite jajetom. (Ukupno vrijeme pripreme 30 minuta).
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta. Zatim izvadite savijače i zalijte ih s rastopljenim maslacem i malo vode. Nastavite ih peči još 10 minuta. (Ukupno vrijeme pečenja 30 minuta).
- Uzmite savijače iz pećnice i pustite da se ohlade prekrivene pamučnom kuhinjskom krpom.
- 40 dag svježeg špinata
- 40 dag kozjeg sira
- 10 dag gljiva
- 4 pelata
- svežanj mladog luka
- 4 režnja češnjaka
- 100 ml vrhnja
- 90 g maslaca
- 4 sušene rajčice
- 50 g bundeve
- sol i crni papar
- 12 dag peršina
Priprema:
- Operite i ocijedite špinat.
- Stavite maslac u zagrijanu tavu i dodajte spreman špinat, pelate od rajčice, mladi luk narezan na kockice, gljive i češnjak.
- Na kraju, stavite vrhnje i pričekajte dok se umak zgusne. Začinite sa soli, crnim paprom, te maknite s vatre.
- Popržite kozji sir na zagrijanoj tavi bez masnoće.
- Poslužite sir na povrću, te ga ukrasite čipsom od peršina i kockama bundeve.
- 120 g maka
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 600 ml mlijeka
- 1/2 štapića vanilije
- 10-12 kriške brioša ili slatkog kolača
- 50 g maslaca
- 1 komad narančine i limunove kore
- 2 žličice meda
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Pomiješajte mak i šećer u prahu. Umutite žumanjak s šećerom.
- Zagrijte mlijeko te dodajte vaniliju, prstohvat soli, korice naranče i limuna. Pomiješajte ga s žumanjcima i pustite da se zgusnuti, ali pazite da se ne slegne.
- Izvadite komadić vanilije, koricu naranče i limuna. Premažite maslacem kalup za pečenje. Slažite slojeve od brioš kriški, na svaki sloj prelijte vrući umak od vanilije, a zatim dodajte mješavinu maka, sloj maslaca i malo meda. Nastavite sve dok se svi sastojci ne potroše. Završite s maslacem na vrhu.
- Pecite oko 25 minuta, dok se puding ne slegne i ne poprimi zlatno smeđu boju.
- Poslužite mlako, posipano sa šećerom u prahu.
- Napravite premaz od šećera na vrhu (kao kod creme bruleea) i možete ga poslužiti uz sladoled od vanilije na vrhu.
- svinjski but
- dimljena i sušena slanina
- dvinjski želudac
- začinjene domaće kobasice
- timijan
- češnjak
- ljute paprike
- maslac
- sol i papar
- krumpir
- bijelo vino
Priprema:
- Obrežite svinjski but.
- Slaninu i kobasice narežite na male komadiće.
- Marinirajte meso u svježem timijanu i češnjaku.
- Meso obilno premažite maslacem.
- Napunite svinjski but s kobasicama i slaninom.
- Zamotajte svinjski but u svinjski želudac i zavežite sve špagom.
- Dodajte začine.
- Sve skupa stavite u pećnicu zajedno s krumpirom i bijelim vinom.
- Pecite na 160°C dva i pol sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....