Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Volite kupine? Mene podsjećaju na djetinjstvo, ljeto i kupine koje rastu na grmu uz plažu. Obožavala sam ih brati kao dijete, u biti, i dalje to radim. Kupine su mi oduvijek bile posebno lijepe.
Ova torta je zaista jednostavna, prava proljetna. Kad vam dolaze gosti ili želite zasladiti vikend. Biskvit je mekan, sočan i idealan za sve voćne kombinacije. Džem od kupina je zaista jako brzo gotov, no uvijek možete koristiti i kupovni.
I na kraju krema od mascarponea i maslaca. Nema kuhanja, nema hlađenja. Zaista jednostavne komponente i preukusna proljetna tortica.
SASTOJCI
BISKVIT
- 360 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 220 g maslaca
- 4 jaja (L veličina)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 65 g kiselog vrhnja
- 250 ml mlijeka
DŽEM OD KUPINA
- 300 g kupina
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- 1 žličica svježe cijeđenog soka limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica škrobnog brašna (gustin)
KREMA OD MASCARPONEA
- 400 g mascarponea
- 200 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
DODATNO
- 10-ak kom svježih kupina
PRIPREMA
BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa posudu stavite po strani.
- U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom (lopatica ili spiralni nastavci) izradite maslac, dodajte mu šećer pa sve izradite da bude kremasto i povezano. Dodajte ekstrakt vanilije te jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Sada dodaje polovicu količine brašna, povežite kratko mikserom, dodajte mlijeko i kiselo vrhnje, izradite mikserom te na kraju umiješajte preostalu polovicu brašna.
- Smjesu za biskvit ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
- Biskvite ostavite u kalupu 10- ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.
DŽEM OD KUPINA
- Kupine operite, posušite te iskidajte na manje komade.
- U loncu srednje veličine pomiješajte kupine, sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam smjesa ne zakuha, potom smanjite vatru na laganu.
- Kuhajte 15- ak minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.
- Po želji kupine usitnite štapnim mikserom.
- Džem ohladite (prvo na sobnoj temperaturi pa nakon toga u hladnjaku).
KREMA OD MASCARPONEA
- U posudu stavite maslac sobne temperature. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dodajte mascarpone te nastavite miksati još minutu, odnosno dok ne postignete kremastu i ujednačenu strukturu.
- Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak do korištenja.
SLAGANJE
- Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Premažite ga tankim slojem kreme od mascarponea. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od cca 2 cm. Obrubite rub torte kremom kako bi vam unutrašnjost ostala prazna (premazana samo s tankim slojem kreme). U unutrašnjost stavite džem od kupina.
- Preklopite s drugim biskvitom, ponovite slaganje kreme i džema na jednak način (premažite sve s kremom, obrubite krug, unutrašnjost ispunite džemom). Preklopite sa zadnjim biskvitom.
- Tortu premažite preostalom kremom te ukrasite svježim kupinama.
Dobar tek!
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....