
Ono što jedemo ima ogromnu ulogu u održavanju našeg zdravlja jer mnogi zdravstveni problemi proizlaze iz naše prehrane i svakodnevnih navika. Visoka razina mokraćne kiseline jedan je od takvih problema koji može uzrokovati bol i neugodu. Mokraćna kiselina je otpadni produkt koji nastaje kad tijelo razgrađuje purine prisutne u brojnim namirnicama, naročito onim koje su bogate proteinima. Kad razina postane previsoka, to može dovesti do razvoja bolesti kao što je giht, izuzetno bolan tip artritisa, kao i do bolesti bubrega i zglobova. Stoga je držanje razine mokraćne kiseline pod kontrolom ključno, a jedan od najboljih načina za to je da se posveti posebna pažnja prehrani. U tome vam naročito može pomoći uključivanje ovih 10 namirnica u svakodnevnu prehranu.
Što je mokraćna kiselina
Mokraćna kiselina je otpadni produkt koji nastaje kad tijelo razgrađuje purine, koji su prisutni u određenoj vrsti hrane, kao što je crveno meso i plodovi mora, ali i u alkoholu. U normalnim okolnostima bubrezi je filtriraju i potom izlučuju iz tijela putem mokraće.
Zašto razina raste
Razina mokraćne kiseline raste kad je tijelo proizvodi u prevelikoj količini ili kad je ne može u dovoljnoj količini izlučiti. To se može dogoditi zbog prehrane bogate namirnicama koje obiluju purinom (poput crvenog mesa i alkohola), debljine, dehidracije ili bubrežnih bolesti. Određeni lijekovi također mogu utjecati na izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela. Osim toga, bolesti poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa također mogu doprinijeti povišenju razine mokraćne kiseline. Kad razina mokraćne kiseline postane previsoka, to može dovesti do razvoja gihta, bolnog stanja pri kojem se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima uzrokujući upalu i bol. No, uvođenje određenih namirnica u svakodnevnu prehranu može smanjiti razinu mokraćne kiseline i spriječiti pojavu tih simptoma. Ovo je 10 namirnica koje vam u tome mogu pomoći.
1. Kava
Kava nije samo popularni jutarnji napitak, već i jedna od najboljih namirnica za smanjenje razine mokraćne kiseline. Prema studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, ispitanici koji su konzumirali kavu smanjili su rizik za razvoj gihta. Antioksidansi i druge tvari prisutne u kavi mogu pomoći u smanjenju razine mokraćne kiseline. Bilo da preferirate crnu kavu ili s malo mlijeka, umjereno ispijanje kave može smanjiti rizik za giht i bubrežne bolesti.
2. Namirnice bogate magnezijem
Magnezij je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u smanjenju upale i podupire opće zdravlje. Namirnice bogate magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica, mogu pomoći u reguliranju razine mokraćne kiseline. Uključivanjem tih namirnica u doručak, primjerice dodatkom špinata u jutarnji smoothie ili orašastih plodova u zobene pahuljice, možete smanjiti rizik za napadaje gihta. S obzirom na to da se smatra da magnezij učinkovito potiče izlučivanje mokraćne kiseline, to sprečava i pojavu problema sa zglobovima.
3. Banane
Banane su jedna od najboljih namirnica za smanjenje razine mokraćne kiseline. One prirodno sadrže malo purina, koji se razgrađuje u mokraćnu kiselinu, čime smanjuju rizik za napadaje gihta. Studija objavljena u časopisu Nutrients sugerira da udio kalija u bananama može pomoći u uravnoteživanju kiselina i lužina u tijelu, što dodatno sprečava nakupljanje mokraćne kiseline. Jedenje banane ujutro pomoći će vam da započnete dan zdravim voćem koje je odlično i za mršavljenje.
4. Đumbir
Đumbir je od davnina cijenjen zbog svojih protuupalnih svojstava. Može biti naročito koristan za one koji imaju problem s gihtom jer pomaže u smanjenju upale u tijelu i kontroli simptoma gihta. Iako đumbir ne smanjuje direktno razinu mokraćne kiseline, može pomoći u ublažavanju boli i upale uzrokovanih napadajima gihta. Dodavanjem svježeg đumbira u jutarnji smoothie ili čaj možete si olakšati simptome i smanjiti učestalost napadaja gihta.
5. Trešnje
Trešnje su se pokazale naročito korisnim za osobe oboljele od gihta. Studija objavljena u časopisu Arthritis and Rheumatology otkrila je da su osobe koje su konzumirale trešnje imale manji rizik za napadaje gihta od onih koji ih nisu konzumirali. Trešnje su bogate antioksidansima i antocijaninima koji pomažu u smanjenju upale i sprečavaju stvaranje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Uvođenjem trešanja u doručak, bilo da ih dodate u smoothie, jutarnju kašu ili samo grickate, možete izbjeći bolne napadaje gihta.
6. Celer
Celer je hidratantno i niskokalorično povrće koje podupire zdravlje bubrega. Sadrži tvari koje pomažu u smanjenju razine mokraćne kiseline, a uz to ima i protuupalna svojstva te može smanjiti oticanje i neugodu tijekom napadaja gihta. Možete ga ubaciti u salatu, napraviti od njega sok ili ga koristiti u juhi i varivima kako biste smanjili rizik za pojavu simptoma gihta.
7. Jabuke
Jabuke obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu u apsorpciji mokraćne kiseline iz krvotoka i njezinom uklanjanju iz tijela. Uz to, sadrže jabučnu kiselinu koja može neutralizirati učinke mokraćne kiseline. Studija objavljena u časopisu Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da jabuke mogu smanjiti razinu mokraćne kiseline. Možete ih jednostavno uzeti u ruku i jesti, dodati ih u smoothije ili kombinirati s jogurtom i kašom za ukusan doručak.
8. Zeleni čaj
Zeleni čaj krcat je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i razine mokraćne kiseline. Pijenje zelenog čaja ujutro može biti dobra navika za one koji pokušavaju spriječiti pojavu gihta i bubrežnih bolesti. Polifenoli i katehini u zelenom čaju pomažu u smanjenju razine mokraćne kiseline i sprečavaju stvaranje kristala u zglobovima, što zeleni čaj čini idealnim napitkom za oboljele od gihta.
9. Hibiskus
Čaj od cvjetova hibiskusa je biljni čaj koji se pokazao uspješnim u smanjenju razine mokraćne kiseline.Obiluje polifenolima koji imaju protuupalna i antioksidalna svojstva. Studija objavljena u časopisu Journal of Functional Foods pokazala je da hibiskus može pomoći u smanjenju razine mokraćne kiseline. Polifenoli u čaju od hibiskusa mogu pomoći u borbi protiv upale i očuvanju pravilne funkcije bubrega.
10. Jabučni ocat
Jabučni ocat ima brojne dobrobiti za zdravlje, uključujući sposobnost da smanji razinu mokraćne kiseline. Japanska studija je otkrila da kiselost u mokraći ima važnu ulogu u izlučivanju mokraćne kiseline. Kad je mokraća više lužnata, to pomaže tijelu da izlučuje više mokraćne kiseline, a jabučni ocat može pomoći da mokraća bude lužnatija i time spriječiti nakupljanje mokraćne kiseline i smanjiti rizik za razvoj gihta. Dodajte žličicu jabučnog octa u toplu vodu i popijte ujutro: to je lak i prirodan način da držite pod kontrolom razinu mokraćne kiseline.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....