Sada ste vjerojatno već završili s poslom i razmišljate što biste sve trebali ili morali spravili i nabaviti za Uskrs. Jaja za pisanice, šunkica, mladi luk i krumpir, rotkvice i... pinca! Pa, naravno. Kakv je to Uskrs ako na stolu nije pinca!? No, zašto biste ponovno bacali novac na neukusne, preslatke i industrijske proizvode.
Zamijesite domaću, onu koja će vas vratiti u prošlost, oživjeti uspomene na milu baku i blagdane za njezinim stolom.
RECEPT za pincu s grožđicama
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 7 žumanaca
- 2 cijela jaja
- 20 dag margarin
- 2-3 žlice ulja
- 8 žlica šećera
- 20 dag grožđica
- rum
- naribana korica 1 limuna
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 ½ kocka svježeg kvasca
- 1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
- Kvasac izmrvite u manjoj posudi, dodajte mu dvije žlice šećera pa miješajte dok kvasac sasvim ne omekša.
- Polovicu mlijeka dodajte kvascu, pomiješajte pa na kraju dodajte 2 žlice brašna. Lagano promiješajte i ostavite najmanje pola sata na toplom da se kvasac digne.
- Grožđice namočite u rum. Ostavite ih tako sve dok se tijesto diže.
- Brašno uspite u veću zdjelu, u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati žumanca, jaja, margarin, ulje, šećer, limunovu koricu, ostatak ruma, ocijeđene grožđice, uzdigli kvasac i ostatak mlijeka. Dobro izmijesite i ostavite na toplom da se diže sat vremena.
- Nakon što se tijesto diglo, dobro ga promijesite i oblikujte po želji. Potom je premažite žumancem i pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.
Savjet više!
Pincu možete ukrasiti i listićima badema, šećernom ocaklinom, pa i čokoladom - sve ovisi kako volite. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu, a prije pečenja se nožem u nju urezuje znak križa.
Pomoći vam mogu i naše drage cure iz Dobre hrane koje su svojim malim, ali spretnim ručicama zamijesile pincu za koju smo ih svi redom tražili recept! A kako to izgleda dok cure iz Dobre hrane mijese ovu tradicionalnu slasticu, pogledajte u videu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....