Jeste li znali da redovita konzumacija artičoke čisti jetru, žuč, bubrege i slezenu?
 Foto: iStock
Zdrava kuhaona

Vrijeme je 'cvjetova' punih okusa, a mi smo isprobali tri prefina recepta...

Možda izgledom nisu najprivlačnije, no artičoke pružaju poseban gastronomski doživljaj. Nije neodoljiv samo njihov okus nego i način jedenja. Kad je artičoka pripremljena, jede se laticu po laticu, kako bi se što više uživalo u njezinu okusu, a najbolji dio krije se u srčiki.

Pripremaju se s krušnim mrvicama i bobom, kuhaju se ili peku, pa se može reći da je svako jelo s artičokom poslastica. Proljeće je najbolje vrijeme da se njima počastite.

Cvijet u tanjuru, a sve zbog žena!

I u kuhanju je nekako kao u mojem poslu: kao što je fotografija više muški svijet, tako vrhunske restorane najčešće vode muškarci, tek tu i tamo poneka žena. Rijetke, ali zato vrijedne! Spomenut ću samo neke koje sam upoznala kroz posao, a čija su me jela dotaknula.

Prva i po meni najbolja je Ana Ugarković. Cijenim što je počela pionirski posao i usudila se predstaviti kuhanje na način koji do tada nismo poznavali. Obožavam njezin pristup i pripremu namirnica, razmišljanje o jelima. Okusa nekih njezinih jela još se uvijek sjećam, a to znači da je uspjela, da to nije bilo jelo trenutka, nego osjećaja. Upravo pizza s artičokama njoj je u čast. Na prvu jednostavno jelo, zapravo vrhunska gozba.

Ima još jedna Ana, Ana Grgić (chef kuhinje Esplanade) i njezini nezaboravno kremasti rižoti.

I za kraj, jer i ja svaki obrok završavam slatkim, Petra Jelenić, čarobnica slatkog svijeta, a dijelimo i zajedničku ljubav prema maku.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Nije valjda da ste ih do sad izbjegavali jer ih niste znali pripremiti?

Mnogo više od posla

Jednostavno, moram biti upoznata s trendovima pa obožavam knjige o kuhanju i stalno ih kupujem. Trenutno me inspirira ona Mimi Thorisson, čiji je suprug fotograf pa zajedno rade mnogo više od posla. Moram spomenuti i videouratke bake Gine, Talijanke koja živi u Americi. Mijesi tjesteninu i priprema tradicionalna jela kao da je u srcu Italije, a govori neodoljivom kombinacijom talijansko-engleskog jezika. Poučna, duhovita, nasmijana…

Razmišljanje o ženama u kuhinji različitih generacija završavam vječitom istinom da je i svaka od nas običnih žena šefica u svojoj kuhinji. I inspiracija svojim kćerima, kao što sam, već vidim, i sama svojoj tinejdžerici Luciji.

Ovu Zdravu kuhaonu, osim ženama, posvećujem i posebnoj namirnici - artičoki, onoj koja svojom fizionomijom nalikuje cvijetu, a svojim slasnim okusom pruža poseban gastronomski doživljaj.

  • 4 peciva
  • 10 dag mascarponea
  • 5 dag naribanog sira grana padano
  • vezica mladog luka

Za nadjev:

  • 4 artičoke
  • 2 pak choija
  • 2 mlada divlja hrena
  • kopar
  • sol i papar
  • 2 žlice mascarpone
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • 2 do 3 češnja češnjaka

Priprema:

  1. Prerezana srca artičoka i pak choi (zovu ga i kineska raštika) marinirajte u maslinovu ulju, soli, papru i limunovu soku.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i naribani hren pa pecite u pećnici na 180°C dok artičoke ne omekšaju.
  3. Ovako pripremljen nadjev može biti odličan prilog uz meso ili ribu ili se može jesti kao samostalno jelo uz salatu.

MOŽE I U SENDVIČU

Razrežite pecivo pa ga prepecite u tosteru. Premažite ga mascarponeom, ubacite pripremljeni nadjev, pokapajte maslinovim uljem i na vrh naribajte grana padano te rasporedite nasjeckani mladi luk.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

  • 4 artičoke
  • 1 glavica luka
  • 1 šalica bob
  • 1 šalica graška
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 20 dag kuhane šunke ili vratine
  • vezica peršina
  • sol i papar
  • limun
  • 1 dl bijelog vina
  • mladi češnjak
  • povrtni temeljac

Priprema:

  1. Artičokama odrežite trećinu gornjeg dijela i odmah ih premažite prerezanim limunom da ne oksidiraju.
  2. U hladnu vodu iscijedite limunov sok pa u nju potopite cvjetove artičoka.
  3. Na maslinovu ulju u tavici propirjajte nasjeckani luk, dodajte bob kojem ste skinuli kožicu i grašak te nasjeckanu šunku.
  4. Maslinovo ulje, sol, krušne mrvice i peršinov list pomiješajte pa utrljajte u cvjetove artičoka.
  5. U tavicu s bobom i graškom stavite još artičoke okrenute prema gore, podlijte temeljcem i vinom pa pirjajte dok ne omekšaju.

  • tijesto za pizzu
  • 1 šalica boba
  • 4 cvijeta artičoke (samo sredina)
  • 1 češnjak
  • 2 mozzarelle
  • sol i papar
  • čili
  • maslinovo ulje
  • sir grana padano

Priprema:

  1. Srce artičoka narežite na tanke trakice, bobu skinite kožicu i sve lagano pirjajte u tavici na maslinovu ulju. Po potrebi podlijte vodom ili temeljcem pa začinite.
  2. Nadjev rasporedite na razvaljano tijesto, dodajte mozzarellu i naribajte grana padano. Pecite pet do osam minuta na najvišoj temperaturi, ovisno o pećnici.
  3. Na pečenu pizzu stavite masline.

Linker
20. studeni 2024 02:32