Napokon je došlo lijepo vrijeme, temperature rastu, a s njima se poboljšava i naše raspoloženje. Osim što trebamo mijenjati našu garderobu, trebamo promijeniti i naš jelovnik. Dosta je variva i toplih jela, prelazimo na hladne salate, sladoled i smoothie. Svoje omiljene hladne recepte otkrile su nam nutricionistice Vedrana Dučkić i Sandra Marić Bulat.
Vedranini recepti za ljetne dane
Salata od šparoga, cikle i mozzarelle
Sastojci:
- 180 g šparoga
- 120 g cikle
- 150 g rajčice
- 15 g mladog luka
- 2 g izrezanog češnjaka
- 60 g svježe mozzarelle
- 1 žlica svježeg peršina
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
Priprema:
- Šparoge očistiti od tvrdih dijelova, dobro oprati i kuhati na pari ili u vodi dok ne omekšaju. Ocijediti i posoliti te preliti maslinovim uljem, posuti svježim peršinom i narezanim češnjakom.
- Ciklu oprati i kuhati dok ne omekša. Kuhanu ciklu narezati na ploške i dodati u salatu.
- Rajčicu i mladi luk narezati, oprati i dodati u salatu.
- Preko dodati mozzarellu i spremno je za posluživanje.
Sladoled od manga, kupina i banane
Sastojci:
- 50 g vrhnja za šlag od kokosa
- 130 g mango
- pola banane
- 60 g kupina
- 2 čajne žličice limunovog soka
Priprema:
- U visoku zdjelu uliti kokosovo vrhnje za šlag i električnim mikserom umutiti dok ne dobijete željenu čvrstoću šlaga.
- Mango oprati, očistiti i narezati na kockice. Oprati kupine i narezati bananu, a zatim dodati dvije žličice limunovog soka.
- Mango, kupine i bananu staviti u jednu zdjelu te usitniti štapnim mikserom, a potom pomiješati s kokosovim vrhnjem.
- Sladoled staviti u zamrzivač na minimalno dva sata. Nakon toga je spreman za posluživanje.
Smoothie od breskve, papaje i naranče
Sastojci:
- 150 g breskve
- 100 g papaje
- 80 g naranče
- 1 žlica chia sjemenki
- 60 g borovnica
- 3 g badema
- 150 g leda
- listić mente
Priprema:
- Voće dobro oprati, oguliti i narezati.
- Narezanu breskvu, papaju i naranču staviti u blender. Dodati namočene chia sjemenke i narezane oguljene bademe. Dodati led i blendati. Preliti u čaše.
- Posuti borovnicama i dodati listić mente. Spremno za posluživanje.
Sandrini recepti za ljetne dane
Hladna juha od krastavaca
Sastojci:
- 400 grama krastavaca s tankom korom (ne morate ju guliti)
- 150 grama grčkog jogurta
- 1 čajna žličica kopra
- 1 čajna žličica bosiljka
- 1 čajna žličica mljevenog češnjaka
- 1 listić mente
- prstohvat vlasca
- 1/2 čajne žličice meda
Priprema:
- Sve sastojke izblendati, a potom ohladiti u hladnjaku.
- Spremno je za posluživanje.
Salata s preljevom od avokada
Sastojci:
- 400 g tjestenine
- 1 limenka crnog graha ocijeđena i isprana
- 150 g nasjeckanih cherry rajčica
- 75 g crvene paprike narezane na kockice
- 75 g narančaste ili žute paprike narezane na kockice
- 25 g crvenog luka narezanog na kockice
- 50 g slatkog kukuruza
- 1 veliki avokado oguljen, očišćen od sjemenki i narezan na kockice
- sol i papar po ukusu
- 1 limeta za sok preko salate
- 4 g nasjeckanog korijandera
Kremasti preljev od avokada
- 2 zrela avokada oguljena, očišćena i nasjeckana na kockice
- 3 žlice običnog grčkog jogurta
- 110 g nemasne mlaćenice
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 4 g nasjeckanog svježeg korijandera
- 2 žlice nasjeckanog luka
- 1 mala paprika nasjeckana i očišćena od sjemenki
- 2-3 žlice svježeg soka od limete
- 1/4 žličice mljevenog kima
- Sol i mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu, a zatim ju ohladite. U jednu posudu dodajte tjesteninu, crni grah, rajčice, paprike, luk, kukuruz, avokado. Začinite korijanderom, sokom od limete, solju i paprom.
- Kremasti preljev pripremite u blenderu. Ubacite dva avokada, grčki jogurt, nemasnu mlaćenicu, češnjak, papriku. Blendajte dok se smjesa ne ujednači. Nakon toga dodajte korijander, luk, sok od limete, kim, sol i papar. Dobro izmiješajte i prelijte salatu od tjestenine.
- Spremno je za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....