za nadjev:
- 1,5 kg kiselkastih jabuka (granny smith)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira
za premazivanje kora:
- 8 tankih kora za savijače
- 2 žlice maslaca, rastopljenog
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice smeđeg šećera
za premazivanje torkuta:
- 1 žumanjak
- 2-3 žlice mlijeka
- 2-3 žlice krupnog šećera u perlicama
Postupak:
- Jabuke ogulite i narežite na kockice.
- Pomiješajte jabuke sa šećerom, cimetom i đubirom te sve lagano pirjajte na srednje jakoj vatri.
- Pirjajte jabuke dok potpuno ne omekšaju, a sokovi se reduciraju.
- Dobiveni nadjev malo ohladite.
Slaganje trokutića
- Pomiješajte šećer i cimet za posipanje u jednoj zdjelici.
- Uzmite jedan list vučenog tijesta (kora za savijače) i premažite ga s malo rastopljenog maslaca pa ga posipajte s jednom do dvije žličice mješavine šećera i cimeta.
- Poklopite sve s drugim listom vučenog tijesta pa oštrim nožem narežite na četiri približno jednake trake.
- Na jednom kraju svake trake stavite po žlicu, dvije nadjeva i složite je u trokut kao što je prikazano u gornjem GIF-u.
- Ponovite ovaj postupak s preostalim korama i nadjevom dok sve ne potrošite.
Za premazivanje
- Žumanjak dobro promiješajte s mlijekom pa time premažite svaki trokut.
- Po želji trokute posipajte s malo krupnog šećera.
- Posložite trokute na veliki pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
- Prije posluživanja ih ostavite da malo ohlade.
Dobro je znati!
Za vegansku verziju kore premažite otopljenim kokosovim uljem, a trokute prije pečenje premažite biljnim mlijekom po izboru.
Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....