Za vas pripremila: Life in balance by Renata
Orijentalna prehrana poznata je po humusu i jelima od slanutka, a ako niste probali shakshuku koja je vjerojatno najpoznatije jelo s tih područja, trk na aerodrom na prvi let za Izrael (ili do prvog dućana po sastojke). Donosimo vam ručak u tri slijeda od kojih će vas svaki zalogaj podsjetiti na putovanje na Bliski istok.
A ako i niste posjetili nijednu bliskoistočnu zemlju, Nijemci imaju dobru riječ za to - Fernweh, odnosno čežnja za mjestima koja još niste posjetili.
Tko im može odoljeti?
Za predjelo smo pripremili pogačice i humus s avokadom te smo sigurni da ćete ga ubrzo uvrstiti u listu go-to predjela (ili snackova).
Osim uz humus, pogačice možete poslužiti i uz bliskoistočno jelo s jajima - ukusnu i zdravu shakshuku. Za desert imamo nešto zaista fantastično - neodoljive čokoladne kuglice s kokosom.
U njima se krije oblije kvalitetnih, zdravih masnoća i trud puno pčelica koje daju najfiniji med za Letifico medene kreme.
U slast!
Za pogačice:
- 1 žličica kima, tostiranog u suhoj tavi
- 200 g pšeničnog brašna
- 50 g Letifico brašna badema (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 1 žličica praška za pečenje
- prstohvat soli
- 250 g čvrstog jogurta
Za humus:
- 330 g slanutka, ocijeđenog
- 5 žlica vode od kuhanja slanutka ( iz konzerve)
- pola avokada
- 1 žlica tahini paste
- 1 limun, ocijeđen sok
- prstohvat soli, papra
- po ukusu čili papričica
- 2 žlice maslinovog ili po izboru ulja
Priprema:
- Ubacite sve sastojke za humus osim ulja te izmiksajte, povremeno stajući da sastružete ako se je smjesa skupila na rubovima miksera. Dok miješate dodajte ulje i miksajte dok ne dobijete raskošnu teksturu bez grudica. Ostavite sa strane.
- Prepecite sjemenke kima na suhoj tavi.
- U veliku zdjelu za miješanje dodajte sve sastojke za flatbread pogačice i rukom lagano ujedinite u smjesu.
- Prebacite tijesto na pobrašnjalu podlogu i rukama lagano zamijesite tijesto i podijelite na 8 dijelova koje treba oblikovati u kuglicu.
- Svaku kuglicu na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte do debljine 3 mm.
- Pecite pogačice na srednje jakoj vatri na tavi s malo ili bez ulja oko 3 minute.
- Poslužite tople flatbread pogačice s humusom i uživajte!
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 crveni luk
- 1/2 žličice kima i korijandera
- 1 žličica crvene paprike
- 2 režnja češnjaka
- čili papričice po ukusu
- 2 crvene paprike
- 2 konzerve sjeckane rajčice
- 1 žlica paste od rajčice
- prstohvat soli, papra
- 4 - 6 jaja
- peršin ili korijander za dekoraciju
Priprema:
- Nasjeckajte luk i stavite u tavu s 2 žlice maslinova ulja. Pržiti dok ne omekša pa dodati začine, usitnjeni češnjak i čili. Pržiti još minutu.
- Dok se luk prži, nasjeckati papriku na manje trake i dodati u tavu. Pržiti oko 5 minuta te dodati sjeckane rajčice, sol, papar i pastu od rajčica.
- Kuhati bez poklopca na laganoj vatri oko 15 minuta dok se ne zgusne umak. Napraviti “rupe” za jaja.
- Jaja staviti u rupe i poklopiti tavu poklopcem. Ostaviti da se kuha 5-8 minuta na laganoj vatri dok se jaja ne skuhaju, ali pazite da ih ne prepečete.
- Posuti peršinom i poslužiti uz flatbread pogačice.
- 100 g tostiranih lješnjaka
- 1 žlica Letifico ulja badema
- 50 g svježih datulja
- 100 g Letifico medene kreme s dodatkom kakaa
- 1 žlica kakaa u prahu
- 50 g kokos mrvica
- 50 g zobenih pahuljica
- prstohvat soli
Priprema:
- Prepečene lješnjake stavite u sjeckalicu i dodaje ulje badema te miksajte dok se lješnjaci posve ne usitne. Krenuti će se pretvarati u maslac od lješnjaka, tj. postati će kremasti namaz.
- U usitnjene lješnjake dodajte datulje, kokos mrvice, zobene pahuljice, kakao u prahu, mali prstohvat soli i Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa te još jednom dobro usitnite.
- Smjesa treba postati ljepljiva i povezati se u kuglu.
- Oko 1 punu žličicu smjese oblikujte u kuglicu i uvaljajte u kokos. Postupak ponovite dok ne potrošite svu smjesu.
- Kuglice spremite u hladnjak i probajte ih ne pojesti sve odjednom. Tamo vas mogu vas čekati tjedan dana, ako imate dovoljno samokontrole.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....