Maksimalno iskoristite bogatstvo ljetnih okusa i aroma kako biste u svoj uobičajeni repertoar slastica uvrstili neke nove, zabavne i preukusne ljetne deserte. Evo tri prijedloga i nemojte birati, već isprobajte sva tri!
Hrskavi kolač od breskve
Tražite li recept koji će izazvati oduševljenje ama baš kod svakoga, na pravom ste mjestu. Ovo je recept s manje maslaca i šećera nego u originalnoj verziji, što znači da ćete osjetiti slatkoću i aromu breskve, a ne šećer. I kad nije sezona bresaka, možete pripremiti ovaj kolač s nekim drugim sezonskim voćem, poput jabuka, krušaka, kupina ili borovnica. Pripremate li ga s jabukama ili kruškama, dodajte i pola žličice cimeta u prahu.
Sastojci za 6-8 porcija:
- 5 jušnih žlica slanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 4 šalice oguljenih i na kriške narezanih svježih bresaka (otprilike oko 6 bresaka)
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1 šalica nasjeckanih pekan oraha
- 1/2 čajne žličice soli
- sladoled od vanilije za posluživanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
2. U limu za pečenje promjera 30 cm rastopite 1 jušnu žlicu maslaca. Dodajte breskve i 1/4 šalice smeđeg šećera. Kuhajte miješajući dok se sok ne zgusne u svijetli sirup, odnosno oko 8 minuta. Sklonite s plamena.
3. U srednje velikoj posudi pomiješajte preostale 4 jušne žlice maslaca, 1/2 šalice smeđeg šećera, brašno, pekan orahe i sol. Pripremljenu mješavinu razmažite preko bresaka i zatim vatrostalnu posudu stavite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
4. Pecite dok ne poprimi zlatnu boju, oko 30 minuta. Poslužite toplo.
5. Po želji, prije posluživanja možete na vrh staviti nekoliko kuglica sladoleda od vanilije.
Ljetna Pavlova s bobičastim voćem
Ova ljetna verzija klasične Pavlove torte s bobičastim voćem po vašem izboru bit će pravi hit na svakoj ljetnoj zabavi. Osvježavajuća je, lagana i ne mora vas peći savjest ako si odlučite zasladiti dan kojom šnitom.
Sastojci za 10 porcija:
Za meringe smjesu:
- bjelanjci od 6 velikih jaja
- 300 g šećera u prahu
Za nadjev:
- 400 g jagoda, malina, kupina, borovnica ili drugog bobičastog voća po želji (može i kombinacija)
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 200 ml nemasnog jogurta
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
- nekoliko grančica svježe mente
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Bjelanjke stavite u čistu zdjelu i miješajte električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete čvrsti snijeg.
2. I dalje miješajući, postupno dodajte šećer i prstohvat morske soli. Stavite mikser na najveću brzinu i miješajte 7 do 8 minuta, dok meringe smjesa ne postane glatka i sjajna.
3. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Meringe smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki na limu razvucite u krug promjera oko 20 cm.
4. Oba lima za pečenje stavite u pećnicu i pecite 1 sat, odnosno dok meringe ne poprimi blagu zlatnu boju, a u sredini je i dalje pjenast.
5. Pomiješajte bobičasto voće ako je sitno, ako imate jagode, prerežite ih na pola ili na četiri dijela.
6. Miješajte slatko vrhnje sa šećerom dok ne postane čvrsto, zatim u njega umiješajte jogurt. Mahunu vanilije razrežite po dužini, istružite sjemenke i ubacite ih u smjesu od tučenog slatkog vrhnja.
7. Pola te smjese nanesite na jedan krug od meringe smjese i poravnajte površinu. Polovicu voća poslažite ravnomjerno na smjesu od tučenog slatkog vrhnja. Položite na vrh drugi krug od meringe smjese i lagano pritisnite da se dobro sljubi s donjim krugom.
8. Ostatak slatkog vrhnja premažite po vrhu torte i na njega poslažite preostalo voće. Pospite s nekoliko malih listića mente i uživajte!
Sladoled na štapiću od lubenice i mente
Ovaj sladak i osvježavajući sladoled spravlja se od samo tri sastojka. Osim mente i lubenice, tu je i limeta koja daje posebnu aromu ovoj ljetnoj poslastici. Oni koji su probali kažu da ima okus poput smrznute limunade s okusom lubenice. Neobično, ali vrlo primamljivo i ukusno!
Sastojci za 8 sladoleda:
- 6 šalica punih lubenice narezane na kockice
- 3 jušne žlice soka od limete
- 20-30 sitno nasjeckanih listića mente
- 8 kalupa za sladoled na štapiću
Priprema:
1. U blender stavite lubenicu i sok od limete te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, oko 15 sekundi.
2. Smjesu procijedite kroz cjedilo u zdjelu, kako biste se riješili sjemenki lubenice. Zatim umiješajte mentu.
3. Dobivenu smjesu ulijte u 8 kalupa za sladolede.
4. Kalupe stavite u zamrzivač na 1 do 2 sata, dok se lagano ne zamrznu (provjerite nakon sat vremena pa, ako je potrebno, ostavite još malo). Dok je smjesa još mekana umetnite štapiće u sredinu svakog kalupa. Smjesa treba biti toliko čvrsta da štapić može stajati ravno, bez da se naginje.
5. Vratite u zamrzivač i ostavite 4 do 6 sati, odnosno dok se sladoled posve ne zamrzne.
6. Izvadite sladoled, ostavite ga oko 5 minuta na sobnoj temperaturi kako biste ga lakše izvadili iz kalupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....