Foto: iStock
Samo prirodno

Torta s bundevom bez pečenja

Za ovaj kolač koristim veganske kekse zašećerene sladom, ali možete koristiti i petit beurre ili slične kekse kao podlogu. Bundeva torti daje slatkoću, jesensko-zimski štih i prekrasnu žarko narančastu boju.

200 g (3 šalice) keksa
70 g (½ šalice) tostiranih sjeckanih lješnjaka
malo praha bourbon vanilije (na vrh noža)
2 žlice rastopljenog kokosova ulja
1 žlica žitne kave ili Bianke
120 ml (½ šalice) sojinog ili drugog biljnog mlijeka

Za kremu:
1 l sojinog ili zobenog mlijeka s okusom vanilije
10 g agar-agar pahuljica ili 6 g agar-agar praha
150 g agavina sirupa ili demerar šećera
2 žlice praha za puding od vanilije
malo hladne vode
500 g očišćene i oguljene bundeve
½ šalice vode
prstohvat soli
10 cijelih keksa za slaganje

Priprema:

  1. Izmrvite kekse u blenderu pa umiješajte lješnjake, vaniliju, prah kave i prelijte zagrijanim mlijekom.
  2. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite masnim papirom pa vlažnim rukama utisnite smjesu za podlogu. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
  3. Kocke bundeve prelijte s pola šalice vode, dodajte malo soli, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša. Izmiksajte u glatki pire.
  4. U hladno mlijeko dodajte agar-agar te na laganoj vatri zagrijte do vrenja povremeno miješajući. Dodajte zaslađivač i prah pudinga razmućen u malo hladne vode. Žustro miješajte dok ne provrije. Dodajte pire od bundeve.
  5. Na ohlađenu podlogu prelijte pola količine skuhane kreme.
  6. Po površini kreme složite cijele kekse.
  7. Pričekajte 20-ak minuta dok se krema malo ne stisne pa prelijte kekse ostatkom kreme.
  8. Ohladite barem dva sata na sobnoj temperaturi pa još nekoliko sati u hladnjaku. Tankim nožem lagano prođite uz rub kalupa da tortu odvojite pa maknite obruč. Servirajte rashlađeno.

Savjet plus!
Ova torta je još bolja idući dan, a može stajati u hladnjaku nekoliko dana.

Linker
25. studeni 2024 04:19