200 g (3 šalice) keksa
70 g (½ šalice) tostiranih sjeckanih lješnjaka
malo praha bourbon vanilije (na vrh noža)
2 žlice rastopljenog kokosova ulja
1 žlica žitne kave ili Bianke
120 ml (½ šalice) sojinog ili drugog biljnog mlijeka
Za kremu:
1 l sojinog ili zobenog mlijeka s okusom vanilije
10 g agar-agar pahuljica ili 6 g agar-agar praha
150 g agavina sirupa ili demerar šećera
2 žlice praha za puding od vanilije
malo hladne vode
500 g očišćene i oguljene bundeve
½ šalice vode
prstohvat soli
10 cijelih keksa za slaganje
Priprema:
- Izmrvite kekse u blenderu pa umiješajte lješnjake, vaniliju, prah kave i prelijte zagrijanim mlijekom.
- Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite masnim papirom pa vlažnim rukama utisnite smjesu za podlogu. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
- Kocke bundeve prelijte s pola šalice vode, dodajte malo soli, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša. Izmiksajte u glatki pire.
- U hladno mlijeko dodajte agar-agar te na laganoj vatri zagrijte do vrenja povremeno miješajući. Dodajte zaslađivač i prah pudinga razmućen u malo hladne vode. Žustro miješajte dok ne provrije. Dodajte pire od bundeve.
- Na ohlađenu podlogu prelijte pola količine skuhane kreme.
- Po površini kreme složite cijele kekse.
- Pričekajte 20-ak minuta dok se krema malo ne stisne pa prelijte kekse ostatkom kreme.
- Ohladite barem dva sata na sobnoj temperaturi pa još nekoliko sati u hladnjaku. Tankim nožem lagano prođite uz rub kalupa da tortu odvojite pa maknite obruč. Servirajte rashlađeno.
Savjet plus!
Ova torta je još bolja idući dan, a može stajati u hladnjaku nekoliko dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....