Piše: Toni Grahovac, student koji želi pokazati da se i s manjim budžetom može jesti zdravo, ukusno i kvalitetno
Dobro napravljeno prhko tijesto mi je definitivno favorit među svim tijestima. Mogao bih ga samog jesti koliko je to čudo fino.
Kada se takvo tijesto pomiješa s domaćim slavonskim kruškama i domaćim španjolskim bademima - rezultat je nevjerojatan.
Iziskuje nešto više posla, troška te vještine, ali sve se može savladati ako se recept prati. I ja sam ga radio prvi put, pratio upute i ostao šokiran rezultatom. Pozitivno!
SASTOJCI
Za prhko tijesto:
- 230 g brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 130 g maslaca
- 1 jaje
Priprema:
- Hladni maslac narezan na kockice dodati u mješavinu brašna, šećera i soli.
- Utrljavati prstima dok ne bude kao mrvice pa dodati jaje i umijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
- Formirati kuglu, umotati u prozirnu foliju te ostaviti minimalno sat vremena u hladnjaku.
Za preljev:
- 3 kruške
- 1l vode
- 200 g šećera
- sok jednog limuna
- klinčići, muškatni oraščić, vanilija (ostali začini po želji)
- malo ruma ili drugog likera po izboru
Priprema:
- Zavriti šećer, sok limuna i začine u vodi, te kada zavrije dodati oguljenje kruške i kuhati 10-15 min ovisno o debljini krušaka.
- Kada se ohlade, prepoloviti ih te očistiti od koštica.
- Cijelo vrijeme nakon što su kruške izvađene iz tekućine se ta tekućina kuha da bi se reducirala.
Za kremu:
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- vanilin šećer
- 2 jaja
- žlica vanilije
- 170 g badema
Priprema:
- Izmiksati maslac i šećere pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju mljevene bademe.
- Tijesto koje je stajalo sat vremena razvaljati na 2-3 mm debljine, staviti u kalup od 26 cm, izbosti ga vilicom i peći na 170°C 15-ak min.
- Izvaditi tijesto iz pećnice, pustiti da se malo ohladi te dodati u njega kremu. U kremu se utisnu polovice krušaka (zarezane prije, kao što je na slici) da se dobije ova "rešetka". Peći na 170 C° 35-40 min.
- 10-ak minuta prije kraja pečenja, izvaditi i premazati s preljevom, ljepljivom smjesom gdje su se kruške kuhale.
- Nakon što je gotovo te prije posluživanja ponovno premazati smjesom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....