No, studija provedena pod vodstvom prof. Saverioa Strangesa i njegovih kolega sa Warwick Medical School iz Velike Britanije navodi drugačije. Tamnu čokoladu bi liječnici uskoro mogli prepisivati kao terapiju, budući da rezultat provedene studije navodi kako umjerena konzumacija čokolade svaki dan ima pozitivan zdravstveni učinak.
Znanstvenici su analizirali potrošnju čokolade kod 1.153 osobe u dobi od 18 do 69 godina. Tim je ispitivao povezanost unosa čokolade s otpornošću organizma na inzulin. Pokazalo se da je 81,8% ispitanika koji su konzumirali prosječno 24,8 grama čokolade svaki dan imali manju inzulinsku rezistenciju i poboljšanje razine jetrenih enzima u odnosu na ispitanike koji čokoladu nisu konzumirali svaki dan. Ispitanici koji su konzumirali tamnu čokoladu svaki dan bili su više fizički aktivni, mlađe dobi i visoko obrazovani u usporedbi s onima koji nisu jeli čokoladu.
Prof. Stranges i njegovi kolege zaključili su kako konzumacija tamne čokolade može doprinijeti zdravlju metabolizma i smanjiti rizik od dijabetesa i bolesti srca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....