- kuhana šunka
- 60 dag brašna (pola oštro, pola glatko)
- 1 kocka svježeg kvasca
- sol
- šećer
- 3 dcl mlake vode
- 1 dcl ulja
- bjelanjak (za premazivanje)
- lan, sezam, kim, chia sjemenke (za posipanje)
Priprema:
- Brašno prosijte u veću posudu, pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati izmrvljeni kvasac, šećer i vodu, lagano izmiješati i ostaviti da kvasac nadođe.
- Kad se kvasac zapijeni, dodajte ulje i sol pa umijesite tijesto. Ostavite na toplom da se diže oko sat vremena.
- Tijesto ponovno premijesite, razvaljajte i omotajte oko šunke tako da ga spajate na dijelu koji će biti položen na dno lima za pečenje.
- Na lim za pečenje stavite masni papir, a zatim oprezno prenesite šunku omotanu tijestom. Premažite je tučenim bjelanjkom pa posipajte sjemenkama po izboru (može i bez njih).
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena na 180°C.
Dobro je znati!
Mjere za tijesto odnose se na šunku od 1 kilograma, udvostručite ih za šunku od 2, odnosno utrostručite ako šunka ima 3 kilograma.
Koliko kilograma šunka ima, toliko bi se sati trebala peći. Ako je veća, od 2,5 do 3 kilograma, tada tijesto na pola pečenja zaštitite aluminijskom folijom ili, još bolje, masnim papirom kako ne bi zagorjelo.
Šunku možete premazati tučenim bjelanjkom kako bi se tijesto za nju "zalijepilo".
Savjet više
Ostacima tijesta ukrasite šunku u kruhu. Napravite piliće, cvjetiće, ispletite pletenicu ili napravite križ.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....