Isprobajte ovaj odličan kremasti kolač od lisnatog tijesta i biskvitom s orasima i čokoladom. Ne može bolje.
Recept je pripremila: Nešto slatko by Katarina
Biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 150 g čokolade za kuhanje
- 70 g oraha
- 2 žlice mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- +1,5 dcl toplog mlijeka
Krema:
- 1 l mlijeka
- 10 žlica oštrog brašna
- 200 g margarina ili maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- I još: pakiranje lisnatog tijesta (dvije kore)
Priprema:
1. Za biskvit razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Dodajte postepeno orahe, brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte prethodno izmiksan snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu stavite u pleh srednje veličine na papir za pečenje i peći u pećnici na 180º C 25 minuta. Pečeni biskvit ohladite, a kad ga stavite na kremu prelijte ga sa 1,5 dcl mlijeka.
2. Za kremu pomiješajte brašno, vanilin šećer i jedan manji dio mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa u njega stavite prvu smjesu s brašnom. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite kremu. U hladnu kremu dodajte maslac koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu.
3. Napravite lisnato tijesto po uputi proizvođača (ako je već razvaljano gledajte da pleh za biskvit bude veličine lisnatog, a ako lisnato kupite zamrznuto, razvaljajte ga u veličinu biskvita).
4. Ja sam donju koru pekla u komadu, a za gornju sam prije pečenja izrezala na kocke. Vi se možete odlučiti za moju varijantu, a možete obje kore peći u jednom komadu.
5. Kolač složite tako da na tacnu stavite koru lisnatog tijesta, pa prvi dio kreme, biskvit, drugi dio kreme i na kraju opet koru od lisnatog tijesta. Julka kocke režite po želji, odnosno na šnite ili kocke i pospite šećerom u prahu.