- 4 velika slatka krumpira
- 800 g rajčice
- 2 šalice kuhanog slanutka
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 2 jušne žlice maslaca
- 1 srednje velik luk
- 3 lovorova lista
- ½ čajne žličice svježe mljevenog papra
- prstohvat soli
- ½ čajne žličice cimeta
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Stavite oprani slatki krumpir na aluminijsku foliju u lim za pečenje i pecite oko 1 sat dok ne omekša.
- U međuvremenu napravite umak od rajčice i slanutka.
- U širokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i maslac. Kad se maslac otopi, dodajte izrezani luk, lovor, cimet, papar i sol.
- Pirjajte oko pet minuta da luk dobije staklast izgled.
- Dodajte narezanu rajčicu i pola šalice vode i pirjajte uz povremeno miješanje oko pola sata, dok ne dobijete umak.
- Dodajte kuhani i ocijeđeni slanutak.
- Pojačajte vatru da umak jednom proključa.
- Kada se slatki krumpir dovoljno ohladio da ga možete držati u ruci, zarežite ga po sredini napola (ali nemojte ga prerezati). Nježno razdvojite polovice i sredinu punite umakom.
Dodatna ideja: Ovo se vegetarijansko jelo odlično uklapa uz slatko-ljutu salatu. Pomiješajte opranu i očišćenu zelenu salatu s oguljenim kriškama avokada i ljubičastog luka. Prelijte preljevom od limunova soka, maslinova ulja i cimeta. Ukrasite s nekoliko kriški naranče s kojih ste uklonili bijelu pokožicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....