Za burgere:
- 170 g slanutka
- 150 g cikle
- 1 mala glavica ljubičastog luka
- 1 režanj češnjak
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 1 žličica soli
- ½ mljevenog kumina
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- sok ½ limuna
- 1 žlica rižinog brašna (ili brašna po želji)
- maslinovo ulje za prženje
Za prilog:
- šparoge
- rotkvice
- mikro-zelenje
Za umak od tahinija:
- 2 žličice tahinija
- ½ žličice javorovog sirupa
- prstohvat soli
- par kapi limunovog soka
Za burgere:
- Slanutak namočite dan ranije ili barem nekoliko sati prije pripreme.
- Namočeni slanutak ocijedite, operite i ubacite u blender ili sjeckalicu te ga sameljite u kašu.
- Cikle ogulite, narežite na kockice pa i njih usitnite u sjeckalici, što sitnije to bolje.
- Luk sitno, sitno nasjeckajte, češnjak naribajte.
- Pomiješajte mljeveni slanutak, ciklu, luk i češnjak. Dodajte sve ostale začine, maslinovo ulje i sok limuna te rukama zamijesite kompaktnu smjesu. Prekrijte sve prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena ili duže da se malo stisne.
- Ohlađenu i stisnutu smjesu razdijelite na šest jednakih dijelova pa svaki formirajte u pljeskavicu.
- Posipajte ih s malo rižina brašna.
- U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, ne treba ga biti puno tek 2-3 žlice, te na njemu pržite burgere po par minuta sa svake strane. Pecite ih na srednje jakoj vatri kako vam ne bi zagorili.
- Burgere poslužite odmah uz povrće i umake po želji.
Za prilog:
- Šparoge očistite, odstranite im donje tvrde dijelove te ih skuhajte nad parom ili ih blanširajte.
- Rotkvice operite i narežite na tanke kolutiće.
- Mikro-zelenje po potrebi operite.
- Složite na tanjur šparoge, začinite ih s malo soli, dodajte rotkvice i mikro-zelenje. Servirajte s umakom i burgerima.
Za umak:
- Pomiješajte tahini s javorovim sirupom, solju i limunovim sokom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....