Za vas pripremila: Matea Mikić Pavlović - Matea’s Kitchn Stories
Ukradite ideju
Više nemate ideje što pripremiti za ručak, a da svi ukućani budu zadovoljni... Nema veze, ovdje uskačemo mi. Donosimo vam ručak u tri slijeda koji vas neće razočarati.
Za predjelo ćemo pripremiti bruskete s medom, ricottom i kruškom. Zvuči dobro, zar ne?
Glavno jelo je nešto posebno. Svatko ima svoj omiljeni recept za bolonjez umak, ali s vremena na vrijeme nije loše isprobati i nešto novo. Donosimo vam špagete bolonjez s tjesteninom od oraha.
A za desert su tu mini palačinke s lješnjakom i bananom. Poslužite ih tople s preljevom od medene kreme, mljevenih badema, oraha. Možete koristiti medenu kremu od oraha, voćnu od aronije. Sve u svemu, zaigrajte se i uživajte u malom slatkom desertu.
- 1 francuski kruh
- 50 g maslaca
- 2 šalice sira ricotte
- 2 kruške
- 1/2 šalice oraha
- par listića oprane rukole
- Letifico medena krema s dodatkom oraha
Priprema:
- Premažite kruh maslacem i pecite ga na grill tavi po dvije minute sa svake strane. Kad se ispeče, sklonite ga sa strane.
- Dodajte ricottu na bruskete, preko nje stavite malo medene kreme od oraha, a na vrh dodajte tanko narezane kriške kruške, orah i prelijte s još malo medene kreme.
- Gore dodajte rukolu jer savršeno paše uz ovu kombinaciju.
Savjet: Poslužite toplo
- 2 žlice Letifico ulja od lješnjaka
- 1 žlica maslaca
- 1 sitno isjeckani luk
- 1 sitno isjeckana mrkva
- 1 sitno isjeckana stabljika celera
- 250 g mljevenog mesa (miješano meso)
- 75 g nadimljene slanine ili šunke (narezane na sitne kockice)
- 2 žlice pirea od rajčice (može passata)
- 1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 300 ml pilećeg temeljca
- 125 g punomasnog vrhnja
- 450 g tjestenine od oraha
- 2 žlice isjeckanog svježeg peršina
- svježe ribani parmezan za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte ulje od lješnjaka i maslac u loncu za pirjanje na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte dok ne omekšaju. Nakon što omekšaju ja ih volim usitniti s blenderom.
- Dodajte mljeveno meso i slaninu i nastavite dok meso ne poprimi jednoličnu smeđu boju. Prema potrebi podlijevajte s temeljcem.
- Umiješajte pire (passata) od rajčice i pirjajte 2-3 minute. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Dodajte preostali temeljac, pričekajte da provre pa poklopite i pirjajte na laganoj vatri 40 tak minuta.
- Na kraju dodajte vrhnje i pirjajte u otklopljenoj posudi dok se ne zgusne.
- U drugoj posudi zagrijte blago zasoljenu vodu. Dodajte tjesteninu od oraha i kuhajte dok ne bude al dente. Procijedite i stavite u zagrijanu posudu za serviranje.
- Prelijte umak preko tjestenine, ukrasite peršinovim listom i parmezanom.
Savjet: Ako imate klince onda bi vam bilo idealno da povrće usitnite štapnim mikserom.
- 1 jaje
- 1 zrela banana
- 2 velike žlice Letifico lješnjakovog brašna
Priprema:
- Ogulite bananu, iskidajte ju i stavite u blender. Dodajte jaje u banane i upalite blender na lagano da se sve dobro promiješa. Zatim dodajte 2 žlice lješnjakovog brašna i promiješajte s blenderom dok se ne sjedini sa smjesom.
- Toplina na tavi mora biti srednja, što znači da treba malo duže da se tava zagrije. Stavite na tavu oko 1/4 žličice ulja ili maslaca te prebrišite lagano cijelu tavu s ubrusom da masnoću rasporedite po cijeloj tavi.
- Stavite više palačinki na jednu tavu. Okretati ih morate jako brzo jer su jako osjetljive, zato je bitno da ih pečete na srednjoj temperaturi i da provjerite s vilicom više puta je li dno porumenilo. Odnosno, spremne su za okretanje kada vilica može proći ispod njih bez lijepljenja.
- Nakon što ih okrenete, pečete ih još 1-2 minute.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....