Ukusna suradnja

Rižoto s pečenom bundevom i kaduljom

Svi znamo da jesen i rizoto idu fino zajedno ruku pod ruku, ali kad im se prikljuci bundeva (i to pecena), uz kratki posjet kadulje, onda imamo naseg favorita medju rizotima. "Zlica puna jeseni", tako cemo nazvati ovu klasicnu kombinaciju zemljanih okusa i aroma koja ce nas tjesiti, cini se cesto, na putu prema zimi. SASTOJCI ZA 4 OSOBE (sve biljne namirnice su od Slatko moje zeleno / Opg Hursa)
  • 30 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 280 g arborio riže
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 1 litra povrtnog temeljca (ako nemate domaći koristite kocku)
  • 1 mala butternut tikva
  • manja šaka svježe kadulje
  • 100 g parmezana
  • 150 g mozzarelle
  • sol i papar
  • kockica maslaca

Priprema:

  1. Na maslacu i 1 žlici maslinovog ulja dinstajte luk dok ne omekša, dodajte sitno sjeckani češnjak i pazite da vam ne zagori. Stavite rižu i pržite ju neprestano miješajući 1 do 2 minute dok ne postane staklasta.
  2. Dodajte vino i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru i krčkajte dok 2/3 vina ne ispari.
  3. Dodajte temeljac, otprilike 1 šalicu te pustite da tekućina ispari prije dodavanje sljedeće čaše. Kuhajte rižu na ovaj način 15 minuta.
  4. U međuvremenu zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednjoj vatri i pržite kockice bundeve 10 do 12 minuta, dok ne postanu mekane i zlatno-smeđe boje. Posolite ih i popaprite.
  5. Narežite kadulju i umiješajte ju u rižoto s pečenom bundevom, mozzarellom narezanom na kockice i naribanim parmezanom. Ugasite vatru i pustite da se sir rastopi. Začinite po želji i umiješajte kockicu maslaca.
  6. Rižoto poslužite odmah.
Linker
22. studeni 2024 11:00