Kad sam bila mala moje omiljeno voće bile su jagode. Tada sam brojala sive zimske dane u iščekivanju prvih crvenih plodova u bakinom vrtu. Ma znate, kad već pišem o bakinom vrtu, moram vam reći da nije to neki rajski mediteranski vrt koji možda zamišljate, taj njen vrt je mala eklektična oaza usred splitskog asfalta.
To je vrt u kojem se samo najupornije pome (rajčica, paradajz) i jagode izbore za svoje mjesto pod suncem i ukradu par zraka neboderima koji se nadviju nad njima. To je vrt na asfaltu usred gradske vreve i to ga čini još posebnijim.
U ovom vrtu nikad nije bilo puno jagoda, a ja bi već u ožujku počela provjeravati je li koja bobica spremana za branje. Načekala bi se dok baka ne bi konačno potvrdno klimnula i dozvolila mi da uberem prvu jagodicu. Malu, neuglednu, polu crvenu bobicu koja je iz svoje neugledne vanjštine krila pravu eksploziju okusa.
U ovaj recept idu i jaja, pa pazite da su svježa i, ako je moguće, domaća. [Snimila: Andrea Cukrov]
Sada možemo nabaviti jagode gotovo cijele godine. Predivne, crvene, velike jagode koje vas hipnotiziraju svojom ljepotom i bacaju u očaj koliko su bezokusne.
Za razliku od jagoda s malinama me ne vežu nikakve uspomene iz djetinjstva. Njih sam upoznala poprilično kasno, nekad na faksu. Do tada su mojim srcem vladale samo jagode i prave kupine iz srimarskih polja. Maline ne vole taj naš kamenit krš pa ih dolje ni nema.
Kako su jagode stvarno bezokusne i lutrija je dobiti ukusne, a ove kupovne kupine nisu vrijedne spomena, maline su postale moje novo omiljeno voće. U sezoni ih na placu nabavim bez problema, a izvan sezone dobro dođu i zaleđene. Iako su izvrsne same po sebi, odlične su i u desertima. Tako su na kraju ove priče maline završile u semifreddu s vanilijom. Nadam se da vam se sviđa!?
Za umak od malina:
- 200 g malina
- 100 g šećera
Za semifreddo:
- 4 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
Za umak od malina:
- Izmiješajte maline i šećer pa ih zagrijavajte dok ne puste sok.
- Kuhajte na laganoj vatri da se sok malo zgusne.
- Ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za semifreddo:
- U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, jaje i šećer. Mahunu vanilije prepolovite i ostružite sjemenke pa i njih dodajte jajima.
- Sve kuhajte nad parom neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kremu. Ovo će potrajati dok vas ruke dobro ne zabole.
- Kad se krema zgusne maknite je s vatre i ostavite sa stane.
- Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag pa ga nježno umiješajte u kremu od jaja.
- Kalup za kruh obložite prozirnom folijom pa u njega ulijte pripremljenu kremu.
- Na kraju umiješajte i umak od malina.
- Hladite nekoliko sati u zamrzivaču. Kad se desert smrzne, izvadite ga iz zamrzivača, pažljivo odvojite prozirnu foliju, narežite ga na šnite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....