Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Germknedle spadaju u vrstu specijaliteta koje jednostavno moramo obožavati!
Mekane, prozračne i sočne knedle od dizanog tijesta, punjene marmeladom od šljiva i u umaku od vanilije. Vjerujte mi, lako ih je i jednostavno za napraviti, i što je najvažnije - ne oduzimaju puno vremena za pripremu.
Donosimo vam savršen recept za njih.
Sastojci za knedle:
- 280 g glatkog brašna za dizana tijesta
- pola kocke svježjeg kvasca
- 60 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 60 g maslaca sobne temperature
- prstohvat soli
- korica naribanog limuna
- 1 vanilin šečer
- 1 jaje
- marmelada od šljiva
Sastojci za umak od vanilije :
- 1 jaje
- 1 jušna žlica gustina
- 150 ml mlijeka
- 50 g šećera
- aroma vanilije
- mak za posipanje
Priprema:
- U mlako mlijeko razmrvite kvasac s prstohvatom šećera i ostavite par minuta da nabubri.
- U posudu stavite brašno i dodajte prstohvat soli, pa zatim vanilin šećer. Dodajte ostale sastojke.
- Kada je kvasac spreman, dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima i dobro izmiješajte.
- Dodajte rastopljeni maslac i sve skupa dobro sjedinite kako biste dobili mekano, sjajno tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, vi možete dodati malo brašna još po potrebi. Nemojte ako zaista nije potrebno.
- Tijesto pokrijte s krpom i ostavite pola sata na toplom mjestu.
- Nakon što se tijesto udvostručilo, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu.
- Nije ga potrebno ponovo mijesiti, jednostavno ga samo razvaljajte. Neka tijesto ne bude predebelo, niti pretanko.
- Sada tijesto izrežite na kvadrate ili krugove, kako vam je lakše. Svaki dio napunite jednom žlicom marmelade od šljiva.
- Svaku knedlu dobro zatvorite. Radite ih na isti način kao i knedle sa šljivama ili buhtle.
Lagano ih zaokružite dlanovima da budu lijepe i okrugle, te krajeve što ste spajali, okrenite prema dolje. Ostavite ih da odmaraju još dvadesetak minuta.
Dotad pripremite svoj nadjev od vanilije :
- U posudu za kuhanje stavite mlijeko.
- Odvojite par žlica hladnog mlijeka i izmiješajte ga s jajetom i šećerom.
- Dodajte gustin i vaniliju i sve dobro izradite pjenjačom.
- Ostatak mlijeka neka zakuha.
- Tada gotovu smjesu s vanilijom dodajte vrućem mlijeku i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Omjer sastojaka za umak je za 4-5 knedli, a vi ako želite više umaka - samo udvostručite sastojke.
- Vaš umak je spreman.
U veliku posudu za kuhanje ulijte vodu koju ćete malo posoliti i dodati ulje. Dok voda zakuha, stavljate knedlu jednu po jednu. Nemojte stavljati više od četiri knedle odjednom jer će one pri kuhanju još rasti.
- Njima treba nekoliko minuta, pa je poželjno okrenuti ih pri kuhanju. Kako biste bili sigurni da su kuhane, uzmite drveni štapić za ražnjiće i zabodite u knedlu.
- Ako na štapiću nema tragova sirovog tijesta, one su gotove.
- Izvadite ih van, poslužite u tanjure i prelijte ih umakom od vanilije. Na kraju, pospite ih makom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....