FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
savršenstvo okusa

Punjene marmeladom od šljiva i u umaku od vanilije - recept za mekane, prozračne i sočne germknedle

Što je najvažnije - ne oduzimaju puno vremena za pripremu


Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina


Germknedle spadaju u vrstu specijaliteta koje jednostavno moramo obožavati!

Mekane, prozračne i sočne knedle od dizanog tijesta, punjene marmeladom od šljiva i u umaku od vanilije. Vjerujte mi, lako ih je i jednostavno za napraviti, i što je najvažnije - ne oduzimaju puno vremena za pripremu.

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Donosimo vam savršen recept za njih.

Sastojci za knedle:

  • 280 g glatkog brašna za dizana tijesta
  • pola kocke svježjeg kvasca
  • 60 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • prstohvat soli
  • korica naribanog limuna
  • 1 vanilin šečer
  • 1 jaje
  • marmelada od šljiva

Sastojci za umak od vanilije :

  • 1 jaje
  • 1 jušna žlica gustina
  • 150 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • aroma vanilije
  • mak za posipanje


Priprema:

  1. U mlako mlijeko razmrvite kvasac s prstohvatom šećera i ostavite par minuta da nabubri.
  2. U posudu stavite brašno i dodajte prstohvat soli, pa zatim vanilin šećer. Dodajte ostale sastojke.
  3. Kada je kvasac spreman, dodajte ga brašnu i ostalim sastojcima i dobro izmiješajte.
  4. Dodajte rastopljeni maslac i sve skupa dobro sjedinite kako biste dobili mekano, sjajno tijesto koje se ne lijepi. Ako je potrebno, vi možete dodati malo brašna još po potrebi. Nemojte ako zaista nije potrebno.
  5. Tijesto pokrijte s krpom i ostavite pola sata na toplom mjestu.
  6. Nakon što se tijesto udvostručilo, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu.
  7. Nije ga potrebno ponovo mijesiti, jednostavno ga samo razvaljajte. Neka tijesto ne bude predebelo, niti pretanko.
  8. Sada tijesto izrežite na kvadrate ili krugove, kako vam je lakše. Svaki dio napunite jednom žlicom marmelade od šljiva.
  9. Svaku knedlu dobro zatvorite. Radite ih na isti način kao i knedle sa šljivama ili buhtle.
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV

Lagano ih zaokružite dlanovima da budu lijepe i okrugle, te krajeve što ste spajali, okrenite prema dolje. Ostavite ih da odmaraju još dvadesetak minuta.


Dotad pripremite svoj nadjev od vanilije :

  1. U posudu za kuhanje stavite mlijeko.
  2. Odvojite par žlica hladnog mlijeka i izmiješajte ga s jajetom i šećerom.
  3. Dodajte gustin i vaniliju i sve dobro izradite pjenjačom.
  4. Ostatak mlijeka neka zakuha.
  5. Tada gotovu smjesu s vanilijom dodajte vrućem mlijeku i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  6. Omjer sastojaka za umak je za 4-5 knedli, a vi ako želite više umaka - samo udvostručite sastojke.
  7. Vaš umak je spreman.

U veliku posudu za kuhanje ulijte vodu koju ćete malo posoliti i dodati ulje. Dok voda zakuha, stavljate knedlu jednu po jednu. Nemojte stavljati više od četiri knedle odjednom jer će one pri kuhanju još rasti.

image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
  1. Njima treba nekoliko minuta, pa je poželjno okrenuti ih pri kuhanju. Kako biste bili sigurni da su kuhane, uzmite drveni štapić za ražnjiće i zabodite u knedlu.
  2. Ako na štapiću nema tragova sirovog tijesta, one su gotove.
  3. Izvadite ih van, poslužite u tanjure i prelijte ih umakom od vanilije. Na kraju, pospite ih makom.
image
FOTOGRAFIJE: NINA STOJANOV
Linker
21. studeni 2024 20:30