SHUTTERSTOCK
grickajte ih

Prestanite ih podcjenjivati i bacati! Moćne sjemenke smanjit će rizik za masnu jetru, visoki kolesterol i tlak

Osim što su jestive i aromatične, sadrže i hranjive tvari

Često zaboravljamo na njih, no ove sjemenke doista možemo kombinirati gotovo u svakom jelu ili ih konzumirati samostalno. Ne samo što će u svom sirovom, pečenom, mljevenom ili prešanom (ulje) izvoru doprinijeti boljem okusu hrane već će donijeti brojne zdravstvene dobrobiti.

Sjemenke suncokreta imaju visok postotak masti (45,6 posto), posebno onih višestruko nezasićenih (poput linolne kiseline) koje pospješuju koagulaciju krvi. Zahvaljujući lecitinu održavaju pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Odličan su izvor minerala te stoga vrlo preporučljive u periodima pojačanog fizičkog ili psihičkog stresa. Sadrže visok postotak proteina, ugljikohidrata te vitamina skupine B te D i E vitamina. Istraživanja su pokazala da je konzumacija sjemenki, uključujući i one od suncokreta, povezana s nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokog kolesterola tlaka i masne jetre.


Potpora imunosnom sustavu

Sjemenke suncokreta su izvor mnogih vitamina i minerala koji mogu podržati imunosni sustav kao i povećati sposobnost da se tijelo bori protiv virusa. To uključuje i cink i selen. Cink ima vitalnu ulogu u spomenutom sustavu, pomažući tijelu da održi i razvije imunosne stanice. Selen također igra ulogu u smanjenju upale, borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.

image
SHUTTERSTOCK

Kako ih uključiti u obroke

  • Smoothie, voće, jogurt ili svježi sir
  • Razne žitarice i zobene pahuljice
  • Tost s avokadom
  • Salate i juhe
  • Kuhano povrće, slastice, prženi krumpirići i prilozi od cjelovitih žitarica poput kvinoje i divlje riže
  • Ohlađene proteinske salate, poput salate od tune, lososa, piletine, tofua, bijelog graha ili slanutka
  • Puding od chia sjemenki, puding od čokoladnog avokada
28. veljača 2025 09:59