Trajno konzumiranje velikih količina čilija ubrzava kognitivni pad povećavajući rizik za demenciju.
 Getty Images/iStockphoto
NOVO ISTRAŽIVANJE

Povećavaju li ljute papričice rizik za demenciju?

Znanstvenici pokušavaju utvrditi kako kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljutinu, utječe na naše zdravllje.

Dosadašnja istraživanja kako jedenje čili paprika utječe na zdravlje donosila su mahom dobre vijesti, primjerice veliko istraživanje iz 2017. pokazalo je da su čili paprike povezane s nižim rizikom od umiranja.

Glavni aktivni sastojak u ljutim papričicama, ujedno onaj koji im daje ljutinu, jest kapsaicin pa se smatra da on ima i najvažniju ulogu u utjecaju na zdravlje. Sada velika studija provedena u Kini sugerira da trajno konzumiranje velikih količina čilija ubrzava kognitivni pad povećavajući rizik za demenciju.

Studija je pratila 4582 osobe starije od 55, a njeni su rezultati objavljeni u publikaciji Nutrients.

Oni koji su redovito jeli više od 50 grama čili paprika (svježe i sušene) na dan imali su gotovo dva puta veći rizik od kognitivnog propadanja nego oni koji su ih jeli manje i rjeđe.

Linker
10. studeni 2024 01:08