Dosadašnja istraživanja kako jedenje čili paprika utječe na zdravlje donosila su mahom dobre vijesti, primjerice veliko istraživanje iz 2017. pokazalo je da su čili paprike povezane s nižim rizikom od umiranja.
Glavni aktivni sastojak u ljutim papričicama, ujedno onaj koji im daje ljutinu, jest kapsaicin pa se smatra da on ima i najvažniju ulogu u utjecaju na zdravlje. Sada velika studija provedena u Kini sugerira da trajno konzumiranje velikih količina čilija ubrzava kognitivni pad povećavajući rizik za demenciju.
Studija je pratila 4582 osobe starije od 55, a njeni su rezultati objavljeni u publikaciji Nutrients.
Oni koji su redovito jeli više od 50 grama čili paprika (svježe i sušene) na dan imali su gotovo dva puta veći rizik od kognitivnog propadanja nego oni koji su ih jeli manje i rjeđe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....