SHUTTERSTOCK
neizostavan

Pomlađuje kožu, dovodi do zategnutog i svježeg lica. Za što više kolagena posegnite za 11 odličnih namirnica

O zdravlju najvećeg ljudskog organa puno toga diktiraju svakodnevne rutine koje provodimo

Priznajte, zadržite li ponekad s nevjericom pogled na osobi čija koža izgleda nestvarno dobro? Kao da gledate u reklamni plakat na kojem ispred vas stoji čvrsto, zategnuto i svježe lice bez bora. Ma kako? Ne, nije se rodila pod sretnom zvijezdom i zaboravite, nije sve u genima. O zdravlju najvećeg ljudskog organa puno toga diktiraju svakodnevne rutine koje provodimo, uključujući načine na koje izlažemo svoje lice i tijelo suncu, pušimo li, pijemo li dovoljno tekućine i što uopće unosimo u tijelo. Posljednje bi prema nutricionistu Tonyu Castillou moglo biti od presudne važnosti. Naime, hrana koju jedemo može osigurati kolagen, važan protein koji se, kako starimo sve manje prirodno proizvodi.

- Kolagen je glavni građevni blok tetiva, ligamenata, kostiju, mišića i kože. Među ostalim, pomaže tijelu u obnovi nakon ozljeda. Pojednostavljeno, kolagen je lijepilo koje drži sve na mjestu - kaže Castillo.

Dakle, uz opušteno i naborano lice na manjak vitalnog proteina bi mogli ukazivati i sljedeći simptomi:

  • slabi mišići,
  • manje fleksibilne tetive i ligamenti,
  • istrošena hrskavica ili bol u zglobovima,
  • gastrointestinalni problemi uzrokovani stanjivanjem sluznice probavnog trakta
image
SHUTTERSTOCK

Što možete napraviti?

Ako ste skloniji prirodnom pristupu, s hranom ne možete pogriješiti. Naime, kad tijelo proizvodi kolagen, ono koristi aminokiseline, vitamin C, cink i bakar. Kako biste osigurali što više kolagena, u svoju prehranu uključite sljedeće namirnice:

  • jaja,
  • juhu od kostiju,
  • grah i
  • meso.

Za vitamin C birajte:

  • citrusno voće,
  • bobičasto voće i
  • papriku.

Jedite i školjke, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah za cink i bakar.

Juha od kostiju

Od nabrojenog ako bi morao izabrati samo jednu namirnicu za povećanje razine kolagena, ovaj nutricionist na prvo mjesto stavlja juhu od kostiju. Naime, kada se kosti kuhaju u vodi na niskoj temperaturi i duže vrijeme, kolagen se postupno izvlači iz kostiju i prelazi u juhu čime postaje dostupan za konzumaciju. Jedenjem juhe tijelu ćete osigurati sljedeće dobrobiti:

  • Zdravlje kože: Kolagen pomaže u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, smanjujući pojavu bora i fine linije.
  • Zdravlje zglobova: Kolagen je važan sastojak hrskavice koja oblaže zglobove, smanjujući bol i upalu.
  • Zdravlje kostiju: Ovaj vitalan protein pomaže u jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Poboljšanje probave: Juha od kostiju sadrži želatinu, koja može pomoći u zacjeljivanju probavnog trakta i smanjenju upale.

Dodatne opcije

Osim prehrane, ako poželite možete posegnuti i za dodatnim opcijama uključujući dodatake. Tome u prilog ide i opsežan pregled literature koji je pokazao da dodaci kolagena mogu pomoći u zacjeljivanju rana i uspješno se boriti protiv starenja kože. Kad je riječ o aktivnim osobama, Castillo preporučuje uzimanje suplementa kolagena sat vremena prije vježbanja. Dodatno, ako raspolažete s dovoljno financijskih sredstava i sviđa vam se ideja, možete probati s nekim od tretmana poput microneedlinga za koji se kaže da povećava kolagen ili pak ultrazvučnu terapiju za zatezanje i podizanje mišića lica.

29. siječanj 2025 08:59