Rikula se sastoji od 90 posto vode te zauzima prilično mjesta u želucu dok istodobno sadrži vrlo malo kalorija
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
slobodno navalite

Poboljšava vid, jača kosti, može sniziti tlak i pomoći kod mršavljenja, ali je još uvijek zapostavljena

Opor i ljutkast okus je zanimljiva alternativa zelenom lisnatom povrću poput špinata ili kelja i podjednako nutritivno bogata

Zeleno lisnato povrće općenito je odličan izvor vitamina i minerala te antioksidansa koji donose mnoštvo dobrobiti za zdravlje. Uz to sadrži malo kalorija i pruža osjećaj sitosti. Rikula je još uvijek prilično zapostavljena, iako je nutritivno vrlo gusta i donosi mnoge dobrobiti za zdravlje. Evo što trebate znati o njezinim dobrobitima te ubrajate li se možda u osobe koje bi je ipak trebale izbjegavati.


1. Pomaže u mršavljenju

Rikula se sastoji od 90 posto vode te zauzima prilično mjesta u želucu dok istodobno sadrži vrlo malo kalorija. Uvođenje rikule u jelovnik znači da će vam trebati manje kalorija da postignete osjećaj sitosti, a to su dvije ključne stavke za mršavljenje.


2. Može poboljšati vaše sportske performanse

Zeleno lisnato povrće prirodno sadrži nitrite, tvari koje imaju potencijal da snize krvni tlak te poboljšaju fizičke sposobnosti tako što smanjuju količinu kisika koja vam je potrebna tijekom aktivnosti. Drugim riječima, salata od rikule za ručak može vam omogućiti da vježbate duže i intenzivnije poslijepodne ili navečer.


3. Pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka

Osim što obiluje nitritima koji mogu sniziti krvni tlak, rikula je odličan izvor kalija: 2 šalice sadrže istu količinu kalija kao da ste pojeli 3 i pol banane srednje veličine. Kalij opušta krvne žile i istodobno potiče tijelo na izlučivanje veće količine natrija putem mokraće, a to zajedno pomaže u održavanju normalnih vrijednosti krvnog tlaka.


4. Poboljšava vid

Plava svjetlost kojoj ste svakodnevno izloženi bilo na pametnom telefonu ili laptopu s godinama može oštetiti oči te povećati rizik za razvoj bolesti oka, poput makularne degeneracije. Rikula obiluje luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji su poznati po svojoj sposobnosti da štite zdravlje očiju i usporavaju razvoj oštećenja uzrokovanih izloženošću plavoj svjetlosti.


5. Jača kosti

Rikula sadrži malo kalcija, ali obiluje vitaminom K koji je potreban tijelu za izgradnju i održavanje čvrstih kostiju. Manjak tog vitamina povećava rizik od lomova, naročito u starijoj životnoj dobi, a redovita konzumacija rikule omogućava održavanje dovoljne razine vitamina K u tijelu: 2 šalice sadrže pola dnevno preporučene količine tog vitamina.


6. Smanjuje rizik za razvoj kroničnih bolesti

Nije novost da osobe koje jedu mnogo voća i povrća imaju bolje zdravlje i niži rizik za smrt od srčanih i krvožilnih bolesti. Antioksidansi i B vitamini u zelenom lisnatom povrću, kao što je rikula, pomažu u zaštiti od oštećenja DNK koja mogu dovesti do razvoja raka. Istraživanja su pokazala da konzumacija 2 do 3 porcije zelenog lisnatog povrća tjedno može smanjiti rizik za razvoj raka želuca, dojke i kože.


Što je sve u rikuli

Dvije šalice rikule, otprilike onoliko koliko je potrebno za porciju salate srednje veličine, sadrži:

  • 40 kalorija
  • 1 g proteina
  • 1 g ugljikohidrata
  • 0,5 g vlakana
  • 1,5 mg kalija
  • 48 mcg vitamina A
  • 64 mg kalcija
  • 39 mg folata
  • 19 mg magnezija
  • 0,5 mg željeza


Usporedba s keljom?

Općenito, tamno lisnato povrće sadrži više nutrijenata nego ono svijetlo zelene boje te je u tom smislu rikula bolji izbor od, primjerice, iceberg salate, kristalke ili puterice. Ipak, nije tako bogata nutrijentima poput kelja, blitve, špinata ili potočarke. Ostaje činjenica da je rikula vrlo hranjivo i vrijedno povrće koje vrijedi imati češće na jelovniku.


Alergija na rikulu

Većina ljudi može jesti rikulu u umjerenim količinama bez problema, no postoji i alergija na rikulu (naročito sirovu) kojoj ste možda skloni ako u anamnezi imate alergiju na travu ili pelud. Problem je u tome što većina ljudi ne zna da je na nju alergična dok ne pojede zalogaj te se počnu javljati simptomi poput oticanja u usnoj šupljini, gušenja u grlu ili otežanog disanja. Ipak, alergije na rikulu su vrlo rijetke pa je mala vjerojatnost da će zdjela salate od rikule baš kod vas izazvati alergijsku reakciju. No, primijetite li neke neobične simptome nedugo nakon što ste jeli rikulu, potražite što prije liječničku pomoć. S konzumacijom rikule (ili drugog zelenog lisnatog povrća) treba biti oprezan i ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Naime, visok udio vitamina K može smanjiti učinkovitost takvih lijekova.

Linker
14. studeni 2024 11:01