Orašasti plodovi među najzdravijim su namirnicama uopće i pridonose boljitku cijelog organizma. Upravo zato nutricionisti ih nikada neće izostaviti s dnevnog jelovnika, neovisno o tome jesmo li na uobičajenoj prehrani i održavanju tjelesne težine, jesmo li na dijeti ili patimo od nekih zdravstvenih tegoba. No među orašastim plodovima posebno mjesto ima pekan orah.
Magistar nutricionizma Nenad Bratković preporučuje ga svima, a pogotovo osobama koje žele obogatiti svoju prehranu hranjivim tvarima, prije svega mastima koje štite od bolesti.
- Iznimno je dobar za dijabetičare, a blagotvorno djeluje i na osobe koje imaju narušen krvožilni i srčani status. Iznimno dobro djeluje na žene koje se muče sa simptomima PMS-a - kaže Bratković.
No, zanimljivo je da se preporučuje čak i pretilim osobama, kojima su zdrave masti potrebne, naravno u skladu s kontroliranim energetskim unosom.
Pekan orah, kao ni druge orašaste plodove, nikako ne bi trebalo davati maloj djeci, a nikako ga ne smiju koristiti ni alergičari.
Visoka nutritivna vrijednost
Pekan orah stigao nam je iz Amerike. Kao i svaki orašasti plod bogat je zdravim mastima te ima proteina i nekih mineralnih tvari (bakra, mangana, kalija) i vitamina.
Tvari koje sadrži, pogotovo masne kiseline, pridonose smanjenju upalnih procesa u organizmu, povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila te sprečavaju razvoj kroničnih bolesti.
Poput običnih oraha, pekan se smatra bogatim izvorom bjelančevina te omega-6 nezasićenih masnih kiselina, zahvaljujući čemu ima visoku nutritivnu vrijednost. Orašasti plodovi općenito se smatraju iznimno zdravim i bogatim namirnicama, a pekan tu prednjači jer od svih vrsta sadrži najviše vitamina E, koji je poznat kao odličan antioksidans te štiti od niza mogućih oštećenja u tijelu.
Neka su istraživanja pokazala da pekan orasi štite čak i od ozbiljnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove, karcinoma i bolesti srca.
Zbog toga stručnjaci savjetuju da pekan orahe uvrstite u jelovnik, jer osim vitaminom E, obiluju i vitaminom A, zatim vitaminom B, ali i folnom kiselinom, kalcijem, magnezijem, fosforom.
Lijek za bolesti današnjice
Pomažu i protiv bolesti današnjice - visokog kolesterola. Naime, klinička istraživanja provedena u Americi otkrila su da svakodnevno konzumiranje šake pekan oraha ima jednak učinak na snižavanje razine kolesterola kao i uzimanje lijekova.
Što se karcinoma tiče, dobar je za sprečavanje raka dojke i pluća.
Također smanjuje rizik od nastanka bubrežnog kamenca. Nutricionist Bratković pojašnjava kako se pekan orasi mogu jesti na razne načine i dodavati u sve dnevne obroke. Za doručak se mogu dodavati, primjerice, mješavini žitarica, a poželjni su i kao zdrava grickalica ili međuobrok. Od njih se može napraviti i zdrav namaz, a tu je i niz raznih recepata poput pite od pekan oraha.
Ipak, ne pretjerujte s količinom - nemojte piojesti više od pola šalice pekana na dan. Naime, pekan orasi su visokokalorični pa neograničeno uživanje u njima može dovesti do debljanja.
Povoljno utječe i na ljepotu
I još nešto posebno važno za žene: pekan povoljno utječe na ljepotu. Vitamini koje sadrži direktno utječu na sprečavanje pojave sitnih bora, ali i pigmentacija. Pekan je i odličan izvor aminokiseline koja, kada se primjenjuje lokalno, pomaže u liječenju ćelavosti u muškaraca i potiče rast zdrave kose.
Povećava fleksibilnost stijenki arterija i smanjuje rizik za nastanak krvnih ugrušaka. To pak povećava brzinu protoka krvi u cijelom tijelu, pa tako i u korijenu kose, što je ključno za zdrav rast kose i općenito zdravlje vlasišta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....