Tko je rekao da kolači moraju biti nezdravi i visokokalorični? Ne moraju, napravite zdrave verzije ovog Božića. Ne samo to, za vas smo pripremili i sladoled. Ova četiri recepta morate isprobati - jako će vam se svidjeti.
Veganski čokoladni tartufi
Sastojci
- 1100 grama tamne čokolade, vrlo sitno nasjeckane
- 175 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
- kokosovo brašno, za ukrašavanje
Priprema
1. Stavite polovicu čokolade u posudu srednje veličine. Zagrijte kokosovo mlijeko dok ne bude vruće na dodir, a zatim prelijte preko čokolade. Lagano pokrijte zdjelu ručnikom i pustite da odstoji 5 minuta, zatim miješajte dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka.
2. Ohladite posudu u hladnjaku dok čokolada ne postane dovoljno čvrsta za oblikovanje, ali ne pretvrda, oko 30 minuta. Od smjese razvaljajte kuglice veličine žlice na iedan komad papira za pečenje pa opet stavite hladiti.
3. U međuvremenu stavite preostalu čokoladu u zdjelu i otopite u mikrovalnoj pećnici, ali tako da ju svakih 30 sekundi promiješate dok se ne otopi i postane glatka.
4. Jednu po jednu kuglicu umočite u otopljenu čokoladu. Prije nego što se čokolada stegne, po želji pospite kokosovim brašnom.
Okruglice od kikirikija
Sastojci
- 160 grama šećera u prahu
- 250 grama kremastog maslaca od kikirikija
- 4 žlice neslanog maslaca, sobne temp
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- 250 grama tamne čokolade, nasjeckane
Priprema
1. Mikserom na srednjoj brzini izmiješajte šećer, maslac od kikirikija, maslac, vaniliju i sol dok se tijesto ne oblikuje u kuglu, oko 2 minute. Od smjese (kugle) oblikujte manje kuglice promjera dva centimetra i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Zamrznite dok se ne stegnu, oko 20 minuta.
2. Kada kuglice postanu čvrste, stavite čokoladu u malu posudu pa u mikrovalnu. Otopite čokoladu miješajući svakih 30 sekundi dok ne postane glatka.
3. Obložite drugi pleh papirom za pečenje. Jednu po jednu kuglicu od kikirikija umočite u čokoladu, puštajući da višak kapne i prebacite na pleh za pečenje. Po želji pospite sitnom soli. Ponovite s preostalim kuglicama maslaca od kikirikija.
4. Držite u hladnjaku do posluživanja.
Veganski sladoled od mente
Sastojci
- 4 banane, smrznute
- malo nezaslađenog bademovog mlijeka
- 30 grama kakaa
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1-3 kapi ekstrakta mente
Priprema
1. U blenderu izmiksajte banane s malo bademovog mlijeka. Dodajte kakao prah i ekstrakt vanilije.
2. Polako dodajte jednu po jednu kap ekstrakta peperminta i upotrijebite više ako želite. Vrlo je moćan, pa prvo kušajte!
3. Spremno je za uživanje!
Hrskavi kolačići
Sastojci
- 200 grama rižinih pahuljica (bez glutena)
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica đumbira
- 1/2 čajne žličice pimenta
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice klinčića
- 1/4 čajne žličice soli
- 250 grama maslaca od indijskih oraščića
- 170 grama meda
- 3 žlice melase
- 1 čajna žličica vanilije
Priprema
1. Obložite pleh 20x20 cm papirom za pečenje tako da rubovi vire s obje strane, kako biste kasnije lako izvadili desert.
2. U veliku zdjelu ulijte rižine pahuljice.
3. U zasebnoj maloj zdjeli pomiješajte začine (cimet, đumbir, piment, muškatni oraščić, klinčiće i sol) i miješajte dok se dobro ne izmiješaju.
4. U mali lonac dodajte maslac od indijskih oraščića, med i melasu te miješajte dok se dobro ne sjedine. Stavite na laganu vatru dok miješate i pustite smjesu da lagano kuha. Zatim skinite s vatre dodajte vaniliju i mješavinu začina.
5. Prelijte mješavinu maslaca, meda, melase, vanilije i začina preko pahuljica. Dobro promiješajte dok sve pahuljice ne budu dobro prekrivene smjesom.
6. Ulijte rižine pahuljice na pleh i ravnomjerno ih rasporedite tako da vrh bude gladak i što ravniji.
7. Stavite svoje desert u hladnjak i ostavite najmanje sat vremena. Izvadite iz hladnjaka i narežite na 12 ploškica.
8. Spremno za posluživanje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....