Čini li vam se da je vaš kućni jelovnik postao dosadan, jednoličan i ne baš zdrav? Imate osjećaj da već godinama jedete na jednak način spravljenu hranu koja vam više uopće ne pričinja zadovoljstvo? I još k tome, užasno vam teško pada na želudac pa biste nakon završenog obroka najradije prilegli? Potpuno vas razumijemo jer je većini nas kuhanje postalo rutina u kojoj tek rijetki još uživaju. A to nažalost ostavlja tragove kako na našem (ne)zadovoljstvu pojedenim obrokom tako i na kilaži.
Ipak, uz male promjene na jelovniku moguće je postići puno. A mi smo istražili koje su to supernamirnice koje bi svakako trebalo češće konzumirati u novoj godini. Sudeći prema mišljenju nutricionista, moglo bi nam biti zahvalno nepce, ali i cijelo tijelo.
Spremni? Predstavimo zvijezde 2016.! A one su:
1. Brašno zelene banane
Ovo specijalno voćno brašno ima visoke hranjive vrijednosti, bogato je mineralima i vlaknima, sadrži otporni škrob te je odličan izvor kalija, željeza i magnezija. Ono što je još važnije jest da je bez glutena i kao takvo odlična zamjena brašnima od sjemenki pa je pogodno u prehrani bolesnika s autoimunim oboljenjima. Brašno od zelene banane neutralnog je okusa pa ga se može koristiti baš u svemu - za izradu tijesta, za zgušnjavanje kaša, juha i umaka, za smoothije, sirove deserte... I na kraju, odlično je za sve one koji se odluče smršavjeti jer kontrolira razinu šećera u krvi.
2. Sladila od probiotičkih vlakana
Uz svo to mnoštvo dijeta koje ne uključuju šećer često smo se i sami "švercali" koristeći umjetna sladila ili pak steviju, med i sirup rižina slada. Nutricionisti u novoj godini preporučuju da isprobate sladila od probiotičkih vlakana koja ćete najlakše pronaći putem internet shopova zdrave hrane. U umjerenim količinama ovo sladilo nadomješta šećer i povećavaju snagu tijela.
3. Ulje od Sacha Inchi sjemenki
Ljekovita svojstva Sacha Inchi ulja:
- jača imunološki sustav
- poboljšava cirkulaciju
- održava elastičnost stijenki arterija, štiti nas i smanjuje rizik od srčanog udara
- regulira kolesterol i trigliceride
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- poboljšava probavu
- smanjuje rizik od raka
- djeluje protuupalno
4. Crni grah
Mahunarke i leća ponovno su došle u središte pozornosti s moćnom crnom grahoricom. A on je crni grah. Bilo da se odlučite za neprerađenu namirnicu ili za neku od varijacija kao što su brašno ili tjestenina spravljeni od crnoga graha, budite sigurni da ćete svome organizmu pružiti dobru dozu proteina, vlakana i sporootpuštajućih ugljikohidrata zbog kojih ćete se duže osjećati sito. Jesmo li spomenuli da je crni grah ujedno i značajan antioksidans te da u kombinaciji s rižom čini kompletni protein sa svih devet esencijalnih aminokiselina.
Savjet plus!
- nikada nemojte soliti grah prije ili za vrijeme kuhanja jer će otvrdnuti
- kisele sastojke poput rajčice, vina i octa jelu dodajte tek kad je grah skuhan
- probavne smetnje i plinove možete umanjiti ako vodu u kojoj se grah namakao prije kuhanja zamijenite svježom
5. Ljekovito bilje i začini
Možda niste niti svijesni koliko griješite što koristite tek dva, tri začina dok oko vas raste toliko toga ljekovitog i jestivog. A gdje su još svi oni egzotični začini koji nam dolaze sa svih strana svijeta i mame nas svojim mirisima, okusima i bojama iz specijaliziranih trgovina. Oh, pa da, zamalo smo zaboravili čaj - znate onaj topli napitak kojemu do danas možda niste pridavali preveliki značaj, a trebali biste... Probajte iz svoje kuhinje izbaciti gotove umake (pogotovo one u prahu), instant juhice i slične pripravke i sami napravite začinske mješavine. Vjerujte, moglo bi vam se svidjeti!
Uf, čini se kako će nova godina biti prožeta novim mirisima i okusima ako se odlučite pružiti priliku novim supernamirnicam. Mi hoćemo, a toplo se nadamo da nećemo biti jedini!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....