SHUTTERSTOCK
Male i moćne

Ove bobice su broj jedan borac protiv kroničnih bolesti, potiču mršavljenje, a odlične su i za srce! Jedite ih svaki dan

Donosimo i slatki recept


Malene, crvene i moćne, najbolji je opis jesenskog ploda koji je osobito prepoznat kad je riječ o urinarnim infekcijama. Brusnice su idealno voće koje bismo zbog bogatog izvora antioksidansa trebali konzumirati što češće, a posebno u mjesecima kada smo više izloženi raznim virusima. Poznato je da antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala i pomažu u prevenciji kroničnih bolesti. Brusnice uspijevaju na područijma s hladnijom klimom, a u Hrvatskoj ih možemo naći u Gorskom kotaru i na Velebitu.

image
SHUTTERSTOCK

Bogatstvo vitamina, minerala i fitonutrijenata

Ovo niskokalorično voće koje sadrži u sebi sadrži male količine šećera (plod je kiselkastog okusa) i gotovo je bez masti i natrija. Osim toga, ove su bobice prepune vlakana, vitamina C i mangana, kao i niza drugih važnih mikronutrijenata.

No, brusnice su također bogate visokim razinama fitonutrijenata uključujući antocijanine koji, pokazala je studija potiču mršavljenje, snižavaju kolesterol i dobri su saveznici u borbi protiv raka dojke. Kvercetin, najsnažniji fitonutrijent brusnicama, smanjuje alergije, ublažava bol u zglobovima i smanjuje upale stijenki arterija. Benzojeva kiselina, glavni spoj u brusnicama smanjuje rizik od infekcije te je odličan za prirodno liječenje infekcija urinarnog trakta. Još jedan spoj u brusnicama su epikatehini koje nalazimo i u zelenom čaju te crnom vinu, imaju terapeutske učinke protiv raka i Alzheimerove bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene prednosti

Uz već spomenute zdravstvene dobrobiti koje dobivamo kroz fitonutrijente studija objavljena u časopisu Food and Function navodi kako svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje srca. U jednom je istraživanju utvrđeno da konzumacija soka od brusnice smanjuje nekoliko čimbenika rizika od srčanih bolesti, uključujući krvni tlak, razinu triglicerida, upalu i inzulinsku rezistenciju. Još neke od studija pokazuju da bi ispijanje soka od brusnice moglo pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola, a povećati HDL kolesterol. Upale koje vežemo uz kronična stanja poput autoimunih bolesti mogle bi se znatno smanjiti uz protuupalne namirnice poput brusnica zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidansa. Uz njih sve bobičasto voće pomaže u borbi protiv slobodnih radikala zahvaljujući sadržaju spomenutih antioksidansa, međutim brusnice ipak kotiraju kao jedan od najboljih izvora. Poznato je kako prehrana siromašna antioksidansima, protuupalnim namirnicama rezultira obiljem slobodnih radikala u tijelu koji se mogu nakupiti tijekom vremena, uzrokujući upalu i oksidativno oštećenje stanica i povećati rizik od kroničnih bolesti. Zato biste još jednom trebali promisliti o tome što unosite u tijelo.

image
SHUTTERSTOCK

Ideje kako koristiti brusnice

Možda ste ih navikli uzimati u obliku čaja ili kandirane, no plod brusnice doista možete iskoristiti na više načina. Evo ih nekoliko prema portalu Prevention:

  • Pomiješajte ih. Dijetetičarka Vandana Sheth za brusnice kaže kako mogu biti izvrstan dodatak smoothiejima te raznim salatama.
  • Ispecite kolač ili tortu. Brusnice dodajte u kolače ili pite pita
  • Dodajte ih u nadjev. Brusnice narezane svježe i pečene u nadjevu stvaraju sočan i pikantan okus. Poigrajte se s brusnicama sljedeći put kad ćete pripremati piletinu.
  • Napravite džem. Za jednostavan džem osim brusnica bit će vam potreban šećer ili njegova zamjena i voda.

image
SHUTTERSTOCK

Prhki kolači od brusnica

Sastojci

  • 60 g šećer ili njegove zamjene
  • 1/4 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 40 g smrznute brusnice
  • 170 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica sitno ribane narančine kore
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 1/4 žličice soli

Priprema:

1. Obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje. U blenderu blendajte šećer i ružmarin dok se ne usitne, a zatim ih prebacite u zdjelu u kojoj miksate. Smrznute brusnice također izblendajte tako da se razlome na komadiće.

2. Šećeru i ružmarinu dodajte maslac i miksajte na srednjoj brzini se smjesa ne ujedini. Zatim umutite vaniliju i koricu od naranče.

3. Smanjite brzinu miksera te postupno dodajte smjesi brašno i sol, nasjeckane brusnice i promiješajte da se sve sjedini.

4. Na papiru za pečenje oblikujte tijesto u pravokutnik i zamrznite ili stavite u hladnjak dok se ne stegne (oko 45 minuta u zamrzivaču ili 2 sata u hladnjaku).

5. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Narežite kolačiće na otprilike pola centimetra debljine te ih rasporedite na lim za pečenje. Pecite dok rubovi ne postanu svijetlo zlatno smeđi, otprilike 15 do 18 minuta i pustite da se kolačići ohlade.

Linker
19. rujan 2024 08:44