Kako su me najavili kao "kraljicu smoothija" mislila sam da bi bio red da i o tome nešto napišem :-)
Kad je u pitanju doručak, sebi najčešće napravim bogati smoothie jer je to nekako najbrži i najjednostavniji način da utrpam brdo hranjivih sastojaka u jedan obrok, da mi ne bude preteško u želucu i da budem sita barem nekoliko sati.
Ovakve bogate smoothije radim na bazi namočenih zobenih pahuljica ili sirove heljde, sjemenki i orašastih plodova, voća (i povrća) i raznih super hrana jer na laganom smoothiju napravljenom samo od voća i povrća ne bih mogla preživjeti do ručka.
S obzirom na to da sam u ovom receptu koristila maca prah red je da vam napišem nekoliko rečenica o toj čudesnoj biljci koja dolazi iz Perua. Maca se, naime, tamo uzgaja već tisućama godina, a pripisuju joj se ljekovita, ali i afrodizijačka svojstva. Riječ je o biljci koja svojim izgledom podsjeća na rotkvu, ima ljubičasti, trokutasti plod i raste u zemlji. Bogata je vitaminima B skupine te sadrži jako rijedak vitamin B12. Pored toga bogata je i aminokiselinama, obiluje kalcijem, natrijem, kalijem, magnezijem te ju se preporuča koristiti za žensko zdravlje. Osim što je, kako sam već rekla, smatraju afrodizijakom, maca pomaže kod menopauze, menstrualnih tegoba, a neka istraživanja pokazuju da ju je dobro koristiti i kod problema s neplodnosti. Također, u današnje vrijeme maca vam može pomoći ublažiti stres i iscrpljenost te vratiti energiju. Uostalom, ne zovu je valjda pametna biljka bez argumenata.
Čarolija jabučnog octa
Zobene pahuljice i heljdu uvijek ranije namočim s vodom i malo jabučnog octa, najmanje 3-4 sata ali najbolje preko noći, kako bi žitarice postale probavljivije i kako bi se hranjive tvari što učinkovitije absorbirale u organizmu. Ja osobno uvijek imam žgaravicu ako jedem nenamočene zobene pahuljice, a neki od mojih učenika su mi se požalili na slične probleme. Čak i ako ih kuhate, bolje ih je ranije namočiti.
Smoothie kao desert
Ovaj smoothie je zapravo prilično jednostavan. U okusu prevladavaju lješnjaci, vanilija i čokolada i podsjeća više na desert nego na nešto hranjivo i zdravo (ostajemo pri krilatici "fino i zdravo"). Napravila sam ga da bude malo gušći tako da ga mogu servirati kao na slikama, dvobojno i ukrašenog voćem i komadićima zrna kakaa, ali vi slobodno dodajte još malo vode u odnosu na recept kako bi smoothie bio rjeđi i pitkiji ako ga takvog više volite.
Za idući vikend je u planu juhica od koprive sa gljivama i kvinojom, a smoothie na bazi heljde vam ostajem dužna... tu vam želim objasniti još neke detalje. A ako imate pitanja, slobodno pišite, komentirajte...
Želim vam ugodan vikend i nadam se da ćete ga provesti negdje uživajući na suncu!
Maja
Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.
pola do 2/3 šalice zobenih pahuljica
pola žličice jabučnog octa
1/3 do pola šalice vode
1 šalica vode
pola šalice lješnjaka
prstohvat soli (himalajske)
2-4 datulje
prstohvat praha vanilije
1 banana
1 žličica maca praha
1 žličica soka od limuna
2 žličice sirovog kakaa
Priprema:
- Namočite zobene pahuljice s vodom i octom preko noći. Ne, ocat se neće osjetiti ;-)
- Stavite u blender sve sastojke osim kakaa i blendajte dok ne postane potpuno kremasto i glatko. Ako nemate jaki blender, prvo sameljite lješnjake.
- Sad možete odliti pola i u drugu polovicu dodati kakao, ili možete jednostavno ići na samo čokoladnu verziju pa kakao staviti odmah.
I ovo je jako važno!
- Ja sam koristila datulje, ali možete ih zamijeniti grožđicama ili suhim šljivama. Količinu sami odredite, ovisno o tome koliko želite da bude slatko.
- Lješnjake možete zamijeniti bademima, orasima ili indijskim oraščićima.
- Ako vam se tekućina zagrijava pri blendanju, sobodno možete dodati malo leda ili koristite zamrznutu bananu - ovdje je jako važno da zamrzavate samo prezrele banane jer biste inače mogli uništiti blender. Kada se smrznu, nezrele banane su tvrde kao kamenje dok se jako zrele mogu bez problema prerezati nožem.
- Nemojte brinuti da će maca prah pokvariti okus smoothija. U malim količinama pomiješana sa slatkom hranom uopće se ne osjeti, ali možete je i preskočiti.
- Možete dodati još neko slatko voće blagog okusa poput jabuke ili kruške.
- Možete dodati i žličicu chia sjemenki ili pola žličice lana da obogatite smoothie dobrim masnoćama (omega 3 masnim kiselinama) i potaknete probavu.
- Vjerojatno se pitate zašto sam dodala sok od limuna u ovakav čoko-lješnjak smoothie. Kako su sastojci u njemu uglavnom slatki i blagi, malo kiseline iz limuna "izvući" će, odnosno naglasiti okuse.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....