SHUTTERSTOCK
Imamo recept

Osim što će vas ugrijati u hladnim danima, juha od špinata osigurat će bogatstvo vitamina i minerala

Špinat je nutritivno najbogatija namirnica koja postoji

Riznica je zdravlja stoga i ne čudi što je dio mnogih recepata. Špinat obiluje vitaminima i mineralima, ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, a ako to kombinirate s vrlo malom količinom kalorija, lako je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica koje postoje.

Zdravstvene koristi

Osim toga, uključivanjem ove namirnice u svoju prehranu, učinit ćete uslugu svome tijelu i kad je u pitanju zdravlje mozga. Naime, visoke razine antioksidansa, folata i filokinona (oblik vitamina K kojeg nalazimo u zelenom lisnatom povrću) pomažu u zaštiti moždanih stanica. Visoke razine kalija opuštaju krvne žile i snižavaju krvni tlak, a nitrat koji je također zastupljen u ovom povrću će proširiti krvne žile. Špinat je bogat magnezijem i folatom te vitaminom B, a te će hranjive tvari pomoći u stvaranju dušikovog oksida, molekule koja snižava krvni tlak. Netopiva vlakna koje sadrži špinat pomoći će u dužem osjećaju sitosti. Navedene su samo neke od prednosti ovog povrća koje možete ukomponirati u toplu juhu, idealnu za ovo hladnije razdoblje.

Juha od svježeg špinata s krutonima

Sastojci:

  • 400 g svježeg špinata,
  • 1 mala glavica luka,
  • 1 žlica maslaca,
  • 2 žlice brašna,
  • 1 l pilećeg temeljca,
  • sol i papar,
  • 120 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Listove špinata operite pa ih vrlo kratko kuhajte u kipućoj vodi te ocijedite.

2. Luk ogulite i nasjeckajte pa ga pirjajte na žlici rastopljenog maslaca dok ne postane staklast. Zatim dodajte brašno pa miješajte dok ne dobijete svijetli zapržak. Prelijte polovicom temeljca, promiješajte i ostavite da se lagano kuha 10-ak minuta.

3. Nakon toga ulijte i ostatak temeljca, dodajte špinat pa sve zajedno kuhajte do pet minuta na srednje jakoj vatri.

4. Juhi dodajte vrhnje, dobro je začinite.

5. Izmiksajte štapnim mikserom i poslužite toplo.

6. Za krutone možete koristiti bilo koju vrstu kruha. Idealno je da je star dan-dva. Narežite ga na kockice (bez kore). Prelijte maslinovim uljem, a možete dodati i začine po želji. Pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana.

Linker
13. studeni 2024 15:54