Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Orzotto je jelo poput risotta, samo što se ne radi s rižom već s ječmom. Jednostavno je za pripremu i može se kombinirati s različitim sastojcima poput povrća, mesa i sl.
Ječam je kao cjelovita žitarica iznimno hranjiv te se preporučuje u ishrani, razlog više da ga što češće koristite.
Orzotto s gljivama je jedan od mojih najdražih orzotta. Za njegovu pripremu vam treba par sastojaka i svega 20-ak minuta. Ovo jelo spada u ona brza, kuhana jela koja možete spremiti i usred užurbanog tjedna.
Ja ječam namočim preko noći kako bi se skuhao na vrijeme, u protivnom će mu trebati mnogo više. Svakako vam savjetujem da koristite temeljac, povrtni, pileći, onaj od kostiju i sl. Ako nemate temeljac tada koristite vodu. Pazite da vam bude ugrijan (temeljac ili voda) i da ga takvog postepeno dodajete orzottu.
Uživajte u ovom jednostavnom i preukusnom jelu.
SASTOJCI
- 200 g ječma namočenog preko noći
- 400 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke)
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 0,5 – 0,7 l povrtnog temeljca ili vode
- 50 g maslaca
- 35 g parmezana
- sol, papar, peršin
PRIPREMA
- Ječam potopite u vodi i ostavite preko noći.
- Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte dok ne postane staklast. Za to vrijeme gljive prebrišite i iskidajte na tanke fete. Povrtni temeljac ugrijte, ako koristite vodu neka vam bude topla.
- Luku dodajte usitnjeni češnjak, kratko promiješajte pa dodajte gljive. Pojačajte vatru pa dodajte procijeđeni ječam. Neka vam se sve skupa pirja dok gljive ne omekšaju, nekih 5-7 minuta.
- Postepeno dolijevajte ugrijani povrtni temeljac uz stalno miješanje. Posolite i popaprite.
- Orzotto bi trebao biti gotov za 20-ak minuta, odnosno kad je ječam gotov.
- Na kraju dodajte parmezan i maslac te ih dobro umiješajte u orzotto.
- Orzotto pospite sjeckanim svježim peršinom i poslužite odmah.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....