Foto: Živim.hr
Bez ovoga ne može

Orahnjača

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 10 g svježeg kvasca
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • naribana korica ½ limuna
  • sol

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog oraha
  • 70 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica mljevenog cimeta (po želji)
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  • Mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, maslac i limunovu koricu.
  • Par žlica mlijeka zagrijte pa mu dodajte izmrvljeni svježi kvasac.
  • Pomiješajte brašno i malo soli pa u smjesu od žumanjaka naizmjence dodajte brašno i preostalo mlijeko stalno miješajući. Na kraju dodajte i kvasac u mlijeku.
  • Tijesto još jednom rukama umijesite te ga zatim ostavite na toplom, prekriveno čistom kuhinjskom krpom, da se diže oko sat vremena.
  • Pripremite nadjev - suhe sastojke promiješajte pa ih prelijte kipućim mlijekom (i rumom ako želite) stalno miješajući. Ostavite da se ohladi.
  • Kad se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu i tanko ga izvaljajte valjkom (vodite računa da nije duže od posude u kojoj će se peći).
  • Tijesto potom namažite nadjevom (na svakom rubu ostavite centimetar tijesta bez nadjeva) i zarolajte.
  • Orahnjaču pažljivo prebacite u maslacem namašćenu posudu za pečenje i ostavite još malo na toplom da se digne. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°. Orahnjaču pecite oko 45 minuta.

Dobro je znati!

Ako primijetite da je orahnjača dobila tamnu boju već na polovici pečenja, zaštitite je tako što ćete na nju staviti masni papir za pečenje.

Orahnjaču možete posuti šećerom u prahu, a možete je i premazati otopljenim šećerom te po njoj posipati grubo nasjeckane orahe.

Savjet više!

Za nadjev od maka koristite sljedeće sastojke: 200 g mljevenog maka, 70 g šećera, 1 do 2 čepa ruma, 200 ml mlijeka

Priprema nadjeva od maka: kao i kod orahnjače, i ovdje pomiješajte suhe sastojke, dodajte rum, promiješajte pa zalijte kipućim mlijekom stalno miješajući.

Linker
26. studeni 2024 00:00