Bademi su jedni od najmanje kaloričnih orašastih plodova s najvećom količinom kalcija, minerala izuzetno važnog za zdravlje i čvrstoću kostiju. Zbog toga je bademovo mlijeko dobar odabir za osobe koje su alergične na kravlje mlijeko i mliječne proizvode te za one koje pate od intolerancije na laktozu. Ne sadrži ni kazein, mliječni protein koji je po kemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan za osobe alergične na gluten. Zbog tih svojstava i zbog sadržaja folne kiseline preporučuju se i u trudnoći.
Kako ga napraviti
Od svih vrsta mlijeka bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih. Ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, ali sadrži omega-3 masne kiseline koje su odlične za srce.
Vrlo jednostavno se može napraviti i kod kuće i imat će jednaku nutritivnu vrijednost. Za to je potrebna šalica badema i voda, a želite li aromatičniju varijantu, može se dodati malo vanilin šećera ili meda. Bademi se ostave potopljeni u vodi preko noći. Ocijedite ih, dodajte litru vode i miksajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Procijedite kroz gazu i imat ćete kvalitetno mlijeko od badema.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....