SHUTTERSTOCK
trik koji pali

Nije sve u kuckanju. Ako na lubenici niste provjerili ove tri stvari budite sigurni da ste uzalud potrošili novce

U potrazi za dobrom lubenicom pogledajte i izgled same kore


Kuckate li i vi ovih dana u trgovačkim centrima ne biste li pronašli svoju savršeno sočnu lubenicu? I jeste li već provjereno ovladali ovom metodom ili još uvijek naletite na loš okus i žal za uzaludno potrošenim novcem? Lubenice ubrajamo među omiljeno ljetno voće koje osim što pruža slatkasto osvježavajući okus, hidrira naše tijelo s čak 92 posto vode. Likopen koji ovom plodu daje karakterističnu crvenu boju ujedno je i antioksidans koji štiti od brojnih bolesti. No kako doista ovladati tehnikom uspješnog odabira svog sljedećeg međuobroka, pomoći će ako znate neke od sljedećih pravila.

1. Neka bude okrugla i teža

Iako postoje lubenice raznih veličina i oblika, one okrugle bit će ukusnije za jesti. Također, teža lubenica ujedno je pokazatelj da je ona i sočnija. Pa tako, ako se dvoumite između dvije, svaku od njih stavite na vagu. Teža je ukusnija.

2. Je li lubenica puna brazda i modrica?

U potrazi za dobrom lubenicom pogledajte i izgled same kore. Male brazde neće nužno utjecati na kvalitetu proizvoda iznutra, međutim, ako primijetite tamnije boje (poput modrica), to je znak da lubenica ide prema kraju svog roka trajanja. Iako je još uvijek jestiva, znajte da ćete, kupnjom ovakve lubenice ipak imati nešto više otpada.

image
SHUTTERSTOCK

3. Provjerite boju dna

Nijansa poljske pjege, odnosno donje strane na koju se lubenica oslanja prilikom rasta na polju još jedan je od pouzdanih pokazatelja zrelosti ovog ploda. Žuta boja ukazuje na to da je lubenica imala normalan (optimalan) proces sazrijevanja na polju i da je dobra za jesti, dok bijela boja znači da je lubenica puno ranije ubrana i da još nije sasvim zrela pa logično, ni okus neće biti dobar.

4. Kucnite barem jednom ili dva puta

Mislili ste da će vas zaobići? Prevarili ste se. Kupovina nikako ne može proći bez kuckanja, a dobar razlog za zrelu i sočnu ljetnu poslasticu, otkrit će vam upravo zvuk koji ćete čuti nakon kuckanja. Ako zvuk bude slab, kao da udarate u komad drveta, to može značiti da je lubenica prezrela ili pak da meso unutar nije potpuno ispunjeno.

Dobro operite lubenicu

Prije konzumacije svakako operite koru lubenice budući da na njoj mogu ostati štetne bakterije. Ovaj je korak doista važan jer u suprotnom bakterije možete prenijeti u samo meso lubenice prilikom rezanja. Dio koji niste pojeli odložite u hladnjak i iskoristite u roku od tri do četiri dana. Cijela lubenica može stajati na sobnoj temperaturi do 10 dana.

Linker
15. rujan 2024 19:17