Dosadila su vam jaja? Naravno da jesu ako ih godinama pripremate na isti način, no uz ova tri recepta jaja će ponovo postati hit u vašoj kuhinji. Od španjolskih tortilja, preko koreanskog slatkog kruha do fantastične salate od jaja - nemojte birati, isprobajte sva tri recepta još ovaj tjedan i uživajte u novim, uzbudljivim okusima s tom nimalo dosadnom namirnicom u glavnoj ulozi
Španjolska tortilja
Ovo klasično španjolsko jelo možete narezati na kriške za doručak ili ručak ili ga narezati na kockice i grickati kao međuobrok ili predjelo
Sastojci za 6-8 porcija:
- extra djevičanskog maslinovog ulja, ili više ako je potrebno
- 3 krumpira srednje veličine, oguljena i narezana na komade debljine 3 milimetra (4 šalice)
- 1 luk srednje veličine, oguljen i nasjeckan na ploške debljine 3 milimetra (1 šalica)
- 6 velikih jaja
- 2 čajne žličice soli
Priprema:
1. U veliku, široku posudu ulijte ulje i stavite na srednje jaku vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte krumpir i luk (povrće mora biti posve uronjeno u ulje pa, ako je potrebno, dodajte još ulja). Poklopite, smanjite plamen i ostavite da se krčka dok krumpir ne postane vrlo mekan kad ga ubodete viljuškom. Za to će biti potrebno oko 10-12 minuta.
2. Iznad velike vatrostalne posude stavite cjedilo i zatim pažljivo procijedite povrće, a ulje sačuvajte. Povrće i ulje stavite na stranu i ostavite da se malo ohladi.
3. U zdjeli srednje veličine umutite jaja sa solju, zatim pažljivo umiješajte povrće pazeći da ne potrgate ploške krumpira. Ostavite smjesu da počine na sobnoj temperaturi najmanje 5 i najviše 30 minuta.
4. Kad ste spremni za pečenje tortilje, u tavu za palačinke stavite 2 jušne žlice ulja koje ste spremili na stranu (ostatak spremite za neko drugo jelo ili bacite). Kad ulje postane vruće, ali još se ne počne dimiti, ulijte u tavu smjesu od jaja i povrća, a zatim lagano protresite tavu kako bi se ravnomjerno rasporedila. Pecite dok se rubovi jaja ne počnu uvijati i postanu blijedo žute boje, što je oko 2 minute. Silikonskom špatulom prođite ispod ruba oko cijele tortilje te nastavite peći još 1-2 minute. Vatrostalnim tanjurom poklopite tavu i zatim brzo preokrenite tortilju na tanjur. Vratite tavu na vatru i zatim u nju spustite tortilju sa stranom koja nije pečena okrenutom prema dolje. Pecite još malo više od jedne minute, špatulom poravnavajući rubove jaja
5. Ponovo poklopite tavu vatrostalnim tanjurom i brzo preokrenite tako da tortilja ostane na tanjuru. Ostavite da počine 5 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim narežite na trokute i poslužite još vruće ili na sobnoj temperaturi.
Kruh od jaja ili Gyeran-ppang
Ovo je popularna koreanska poslastica koju ulični prodavači prodaju u cijeloj Koreji. Turisti koji ga probaju uvijek su oduševljeni i traže recept, a dodatna prednost ovog specijaliteta je to što je jeftin i jednostavan za pripremu.
Sastojci za 3 kruščića:
- 1 jušna žlica nesoljenog maslaca, rastopljenog
- 3 jušne žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 4 jaja
- 1 čajna žličica ulja
- 1 kuglica mozzarelle (nije obavezno) narezana na 6 komadića iste veličine
Priprema:
1. Pomiješajte maslac, šećer, sol, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije, 1 jaje, brašno i mlijeko te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Zagrijte pećnicu na oko 200 stupnjeva.
3. Uljem premažite dno i stijenke 3 mala kalupa za kruh (približno 10x5x3,5cm).
4. Pripremljenu smjesu ravnomjerno razdijelite u svaki kalup tako da ga ispunite do polovice.
5. Po 2 komadića sira stavite u smjesu, uz rubove kalupa tako da vam sredina ostane slobodna.
6. U sredinu svakog kalupa razbijte po jedno jaje.
7. Pecite u zagrijanoj pećnici 13 minuta ili 15 ako više volite da se jaje stvrdne.
8. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće.
Savršena salata od jaja
Za razliku od većine salata od jaja, ova je lagana i osvježavajuća, a istodobno kremasta i bogata sastojcima. Tajna je u korici i soku od limuna u kombinaciji s peršinom.
Sastojci za 3-4 porcije:
- 6 velikih tvrdo kuhanih jaja, ohlađenih i oguljenih
- 1/4 šalice domaće ili kupovne majoneze
- 1/2 čajne žličice naribane korice i 1 i 1/2 čajne žličice svježe iscijeđenog soka limuna
- 1/3 šalice celera nasjeckanog na male kockice (otprilike 1 manja stapka)
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog mladog luka, samo bijeli i svjetlo zeleni dijelovi (otprilike 2 mlada luka)
- 1 jušna žlica sitno nasjeckanih ili samljevenih svježih listova peršina
- sol i svježe samljeven crni papar
- kruh, zelena salata i rotkvice narezane na tanke ploške; za posluživanje (nije obavezno)
Priprema:
1. Pomiješajte jaja, majonezu, sok i koricu od limuna, celer, mladi luk i peršin u zdjeli srednje veličine. Rukama miješajte sastojke gnječeći jaja kroz prste. Druga opcija je da sve gnječilicom za pire obradite i zatim dobro promiješate. Obilno začinite solju i paprom. Poslužite kao sendvič, između dvije kriške hrskavog kruha, uz ploške rotkvice i listove zelene salate, kao prilog uz neko mesno jelo ili samu za lagan i nutritivno dragocjen obrok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....