Kao djetetu smokva mi se činila ne finom voćkom. Sočnost pri punoj zrelosti, prirodna slatkoća i vanjska kožica, sve ono što danas smatram njenom prednošću, tada mi se činilo neprimamljivim. Danas volim sve vrste: od zelenih do crnih, od svježih do suhih. Upravo je kolovoz njihov mjesec kada postaju najfinije.
Mada je riječ o mediteranskoj biljci, ja ne bih bila ja da se nisam upustila u kontinentalni eksperiment i na mom selu u Dužici nedaleko od Siska posadila smokvu od rođaka iz Murtera. I opet me ugodno iznenadila: prva berba bila je posebna.
Moje dužičke smokve bile su baš ono što trebaju biti: sočne, slatke, neodoljive!
Cijelom ljetu dale su novi smisao. Onda je došla zima i izgledalo je da se stablo smrzlo. To je onaj trenutak kad počinjete misliti da s razlogom sve ima svoje mjesto, a preseliti smokvu s mora učini vam se ludošću. Ali opet me iznenadila: pokazalo se da je to nevjerojatno izdržljivo i gotovo bih rekla neuništivo stablo. U proljeće se opravila i te godina rodila slabije, ali je pustila nove izdanke. Kao da je željela reći neka budu tu za svaki slučaj.
Ovo ljeto nam je treća godina i plodovi su ponovno tu da nam zagolicaju kulinarsku maštu. Moja Lucija nije oduševljena svježim smokvama, ali je za kuhaonu rekla: - Mama, ima čuda jela u kojima će ona biti super! I tako smo složile nešto za nju, nešto za mene. A nove kombinacije prepuštamo vama.
MIRISNA RIŽA NA MLIJEKU
SASTOJCI
- 10 dag riže
- 8 dl mlijeka (bademovo)
- 1 vanilin šećer
- sol
- žličica cimeta
- 10 smokava
- 1 žlica meda
PRIPREMA
Najprije kratko prokuhajte rižu u vodi pa je ocijedite. Pričekajte da mlijeko zavri, dodajte sol i šećer pa zajedno s rižom lagano kuhajte bez miješanja. Na kraju dodajte cimet. Prije serviranja smokve malo pokapajte medom i limunom. Jedite toplo…
MESO I GLJIVE U SLATKOM PRELJEVU
SASTOJCI
- 1 pileća prsa
- 1 snop bukovača
- 1 šalica riže
- kurkuma
- 8 smokava
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- menta
- 2 žlice limunovog soka
- naribani parmezan
- 5 kapara
- 2 žlice soja umaka
PRIPREMA
Pileća prsa narežite na odreske pa ih najmanje 1 sat marinirajte u hladnjaku u maslinovu ulju i soja umaku. Ispecite ih na grill tavi. Rižu skuhajte s dodatkom kurkume. Bukovače ispecite na grill tavi bez začinjanja. Gotove samo malo posolite. Napravite dressing od smokava bez kožice, limunova soka, kapara i maslinova ulja.
PIZZA SA SMOKVAMA
SASTOJCI
- 2 dag svježeg kvasca
- 30 dag glatkog brašna
- 1 žlica šećera
- 3 žlice mlake vode
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 trokuta gorgonzole
- 1 mozzarela
- maslinovo ulje
- sol
- limunov sok
- 2-3 režnja češnjaka
- 1 žlica pesta
- 5 cherry rajčica
- nekoliko šnita pršuta
- 5 smokava
PRIPREMA
U toploj vodi razmutite kvasac, dodajte šećer. U brašno umiješajte uzdigli kvas, dodajte maslinovo ulje, sol. Pustite tijesto da odstoji i digne se. Tijesto razvaljajte, premažate pestom pa poslažite sireve, između njih pršut, cherry rajčice i na kraju smokve. Pecite na najjačoj temperaturi 5-10 minuta, ovisno o pećnici. Jedite odmah dok je jako toplo.
SMOKVA + ORAH DŽEM
SASTOJCI
- 1 kg smokava
- 2 bourbon vanilin šećera
- 1 cijeli limun
- 5 dag šećera
- 2 žlice meda
- prstohvat cimeta
- 10 oraha
PRIPREMA
Otopite šećer, dodajte med. Kad se sve prožme, dodajte smokve narezane na komade zajedno s kožicom. Moraju biti potpuno zrele, a opet ne prezrele jer im tada okus prelazi u kiseli. Domaći limun iscijedite, a koru narežite na trakice. Dodajte vanilin šećer i limunov sok. Lagano kuhajte dok se džem ne ukuha. Pred kraj dodajte sitno nasjeckane orahe pa spremite u pripremljene i zagrijene staklenke. Držite ga u hladnjaku. Odličan je za doručak s kruhom i maslacem, kao slatko punjenje za kolače ili kao dodatak mesnim jelima.
PALAČINKE BEZ JAJA
SASTOJCI
- 30 dag brašna
- 1/2 male žličice praška za pecivo
- 3 dl mlijeka
- limunova korica
- kokosov maslac
PRIPREMA
Sve dobro izmiješajte pa na maslacu ispecite male palačinke. Jedite ih tople, s nasjeckanim orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....