Nar, mogranj ili šipak, naziv je za azijsku voćku koja sazrijeva početkom jeseni, radi čega trenutno možemo uživati u njezinom okusu i blagotvornom utjecaju na organizam.
Plod, sok ili razni sirupi od šipka - sve je odreda korisno radi snažnog antioksidantnog utjecaja na zdravlje. Pomaže i kod rada prostate u muškaraca, ali i snižava krvni tlak te povećava plodnost kod žena.
Njegove bobice obiluju vitaminima A, C i E, dok polifenoli štite naše stanice od starenja. U svome djelovanju, šipak je snažniji od naranče, za koju se inače smatra kraljicom vitamina C. Pomaže oboljelima od astme, kao i onima koji pate od povišenog kolesterola.
Jeste li znali?
Trudnicama se preporučuje pijenje soka od šipka, jer time štite mozak novorođenčadi!
Nije baš tako teško
Poznato je da je kod šipka uvijek najteže - čišćenje, što je zapravo zabluda. Stari način polaganog vađenja bobica iz kore ploda zamijenite brzim i lakim načinom čišćenja. Šipak razrežite napola. Na stolu raširite čistu krpu ili podmetnite posudu. Iznad okrenite polovicu šipka tako da razrezani dio gleda prema dolje i drugom rukom kuhačom lupkajte po vrhu ploda. Bobice će same ispasti.
Kako to izgleda, možete pogledati na profilu ove Instagramerke :)
1 šalica šipkovih bobica
1/2 šalice pirea od buče
6 žlica sojinog mlijeka
javorov sirup
2,5 šalice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog ulja
Priprema:
- Očistite buču te njezine komade zapecite u pećnici (20 minuta). Izgulite koru i smiksajte omekšalo meso u blenderu.
- U zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i pire od buče, dodajte mlijeko i javorov sirup, pa polagano umiješajte zobene pahuljice i bobice šipka.
- Smjesu utisnite u protvan koji ste prekrili papirom za pečenje. Poravnajte i pecite 10 minuta na 250 ° C.
- Pustite da se ohladi i razrežite na manje dijelove. Umotajte u šarene ubruse ili masni papir te pospremite u omiljenu kutiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....