Sudionici studije morali su ispuniti upitnike u kojima su im postavljena pitanja o načinu prehrane, načinu života i o povijesti bolesti, a praćeni su prosječno nešto više od 12 godina.
 Getty Images
velika studija

Namirnice koje mogu smanjiti rizik od ishemijskoga moždanog udara

Dosad je većina studija proučavala povezanost između hrane i svih vrsta moždanog udara ili se fokusirala isključivo na ishemijski moždani udar, no u ovoj su studiji znanstvenici istraživali oba podtipa

Studija u koju je bilo uključeno 418.000 ljudi iz devet europskih zemalja pokazala je da veća konzumacija vlaknaste hrane, voća, povrća i mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od ishemijskoga moždanog udara.

Znanstvenici su željeli ispitati kako različiti načini prehrane utječu na pojavu ishemičkog i hemoragijskog moždanog udara, prenosi Independent.

Dosad je većina studija proučavala povezanost između hrane i svih vrsta moždanog udara ili se fokusirala isključivo na ishemijski moždani udar, no u ovoj su studiji znanstvenici istraživali oba podtipa.

Isto je istraživanje pokazalo da je konzumacija veće količine jaja povezana s većim rizikom od hemoragijskog, ali ne i od ishemijskog moždanog udara.


U čemu je razlika?

Do ishemijskoga moždanog udara dolazi pošto krvni ugrušak blokira arteriju koja mozak opskrbljuje krvlju ili se formira drugdje u tijelu i putuje do mozga gdje blokira protok krvi.

Hemoragijski moždani udar nastaje ako postoji krvarenje u mozgu koje oštećuje okolne stanice. Znanstvenici podsjećaju da se češće događaju ishemijski moždani udari - u 85 posto slučajeva, a 15 posto ih je hemoragijskog uzroka.

Kritičari studije smatraju da je njezina dobra strana velik broj uključenih ispitanika, no da treba voditi računa i o ostalim čimbenicima.

Dr Tammy Tong, glavni autor studije i prehrambeni epidemiolog na sa Sveučilišta u Oxford kazao je kako on i kolege najvećim otkrićem smatraju to da je veći unos prehrambenih vlakana, povrća i voća povezan s manjim rizikom od ishemijskoga moždanog udara, što je u skladu s aktualnim europskim smjernicama.

- Naše istraživanje ukazuje na važnost odvojenog istraživanja podtipova moždanog udara, koji upućuju na to da i ostali faktori rizika, poput razine kolesterola ili pretilosti, različito utječu na te dvije podvrste - kazao je.


Ispitanici praćeni 12 godina

Sudionici studije morali su ispuniti upitnike u kojima su im postavljena pitanja o načinu prehrane, načinu života i o povijesti bolesti, a praćeni su prosječno nešto više od 12 godina.

U tom je razdoblju evidentiran 4281 slučaj ishemijskog moždanog udara i 1430 slučajeva hemoragijskog moždanog udara.

Znanstvenici su ustanovili da je ukupna količina vlakana koju su sudionici studije unijeli u organizam povezana s najvećim smanjenjem rizika od ishemijskog moždanog udara.

Svako povećanje unosa vlakana za 10 grama dnevno povezali su s 23 posto nižim rizikom od spomenutog rizika, a svakih 200 grama voća i povrća konzumiranih dnevno smanjilo je rizik od infarkta mozga kod ispitanika za 13 posto. No negativan kraj spektra pokazuje da se na svakih 20 grama jaja dnevno javlja 25 posto veći rizik od hemoragijskoga moždanog udara. Podsjetili su da prosječno jaje teži otprilike 60 g.

Paul Evans, kardiolog i profesor na Sveučilištu u Sheffieldu, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da je "glavna snaga ove studije u tomu što su prikupljeni podaci o velikoj skupini ljudi iz devet europskih zemalja."

"I premda istraživanje upućuje na povezanost između unosa određenih namirnica i rizika od moždanog udara, moguće je da njegov uzrok nije isključivo prehrana, već je uzrokovan i dodatnim socioekonomskim ili životnim čimbenicima.

Stoga je potrebno provesti dodatna istraživanja da bi se istražilo ima li prehrana izravan utjecaj na rizik od moždanog udara."

Rezultate studije objavili su u časopisu European Heart Journal.


IZVOR: HINA

Linker
26. studeni 2024 01:20