Tropsko voće ima brojne benefite kojih često nismo ni svjesni

 SHUTTERSTOCK
Osvježava i hrani

Na ovo tropsko voće često zaboravljamo, a može spriječiti rak, srčane bolesti te usporiti napredovanje Alzheimera

Možda je vrijeme da postane dio vaše prehrane

Papaja je plod biljke Carica papaya. Potječe iz Srednje Amerike i južnog Meksika, ali sada se uzgaja u mnogim drugim dijelovima svijeta. Vrlo je ukusna, ali ne samo to, bogata je raznim nutrijentima. Možda je vrijeme da postane dio vaše prehrane.

Ovo tropsko voće sadrži enzim papain koji može razgraditi čvrste proteinske lance koji se nalaze u mesu. Zbog toga su ljudi tisućama godina koristili papaju za omekšavanje mesa.

Ako je papaja zrela, može se jesti sirova. Međutim, nezrelu papaju uvijek treba kuhati prije jela, to je izuzetno važno za trudnice jer nezrela ima lateksa koji može potaknuti kontrakcije.

Papaja ima oblik sličan kruški i može biti duga do 51 cm. Kora je zelena kada je nezrela i narančasta kada je zrela, dok je meso žuto, narančasto ili crveno. Na 100 grama sadrži samo 43 kalorije, a bogata je vitaminima A i C. Isto tako, u njoj se nalaze folati, kalij, ali i tragovi kalcija, magnezija, vitamina B1, B3, B5, E i K.

U papaji se nalaze antioksidansi karotenoidi, posebno vrsta koja se zove likopen. Štoviše, tijelo bolje apsorbira ove korisne antioksidanse iz papaje nego iz drugog voća i povrća. Evo još nekoliko razloga zašto trebate jesti papaju:


Ima moćno antioksidativno djelovanje

Slobodni radikali su molekule koje su prirodni nusprodukt metaboličkih procesa vašeg tijela. No, oni mogu potaknuti oksidativni stres, koji može dovesti do raznih vrsta bolesti. Antioksidansi, uključujući karotenoide koji se nalaze u papaji, mogu neutralizirati slobodne radikale.

Studije pokazuju da fermentirana papaja može smanjiti oksidativni stres kod starijih osoba i osoba s predijabetesom, kao i kod osoba s blagom hipotireozom i bolešću jetre.

Također, mnogi istraživači vjeruju da su prekomjerni slobodni radikali u mozgu važan čimbenik Alzheimerove bolesti. U jednoj studiji, ljudi s Alzheimerovom bolešću koji su šest mjeseci uzimali fermentirani ekstrakt papaje doživjeli su pad biomarkera (oni ukazuje na oksidativno oštećenje DNK) za 40%.

Smanjenje oksidativnog stresa pripisuje se upravo sadržaju likopena u papaji.


Antikancerogeno djelovanje

Istraživanja su pokazala da likopen iz papaje može smanjiti rizik od raka. Isto tako, ima brojne benefite za ljude koji se liječe od raka. Naime, papaja može smanjiti razinu slobodnih radikala koji su doveli do karcinoma.

No, ovo tropsko voće ima neke jedinstvene učinke koje nema drugo voće. U maloj studiji o utjecaju 14 vrsta voća i povrća s poznatim antioksidativnim svojstvima, samo je papaja pokazala antikancerogeno djelovanje na stanice raka dojke.

Isto tako, druga studija na starijim odraslim osobama s upalom i prekanceroznim stanjima želuca, fermentirani pripravak papaje smanjio je oksidativno oštećenje.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja prije nego što ovo postane preporuka.


Jača zdravlje srca

Ako želite održati zdravlje srca, dodajte papaju u svoju prehranu.

Studije su pokazale da voće bogato likopenom i vitaminom C može spriječiti srčane bolesti. Isto tako, antioksidansi iz papaje mogu zaštiti srce i povećati razinu HDL (dobrog) kolesterola.

U jednoj studiji, osobe koje su uzimale suplemente papaje tijekom 14 tjedna imali su manje upale i bolji omjer LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola nego oni koji su dobivali placebo. Poboljšani omjer povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.


Bori se protiv upale

Kronična upala je uzrok mnogih bolesti, a nezdrava hrana i loše životne navike mogu pojačati upalne procese.

Studije su pokazale da voće i povrće bogato antioksidansima može smanjiti razinu upalnih markera. Primjerice, jedna studija je uočila da su muškarci koji su povećali unos voća i povrća s visokim sadržajem karotenoida imali značajno smanjenje CRP-a, posebnog upalnog markera. Upravo je papaja voće koje je bogato karotenoidima.


Poboljšava probavu

Papain je enzim koji može pomoći u bržoj razgradnji proteina.

Ljudi u tropskim krajevima smatraju papaju lijekom za zatvor i druge simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS). U jednoj studiji, ljudi koji su uzimali formulu na bazi papaje tijekom 40 dana imali su značajno poboljšanje kod zatvora i nadutosti.

Također se pokazalo da sjemenke, lišće i korijenje papaje liječe čireve kod životinja i ljudi.


Štiti kožu

Uz to što štiti vaše cjelokupno zdravlje, papaja održava vašu kožu mladom i sjajnom. Starenje kože je rezultat prekomjerne aktivnosti slobodnih radikala, oni potiču stvaranje bora i opuštanje kože.

Vitamin C i likopeni koji se nalaze u papaji štite kožu i mogu smanjiti znakove starenje.

U jednoj studiji, sudionici su unosili likopen tijekom 10-12 tjedana i smanjilo im se crvenilo kože nakon izlaganja suncu.

U drugom slučaju, starije žene koje su tijekom 14 tjedana konzumirale mješavinu likopena, vitamina C i drugih antioksidansa imale su vidljivo i mjerljivo smanjenje dubine bora na licu.


Kako pripremiti papaju?

Evo nekoliko jednostavnih ideja za recepte s jednom malom papajom:

  • Doručak: Prerežite ju na pola i svaku polovicu napunite grčkim jogurtom, a zatim na vrh stavite nekoliko borovnica i nasjeckanih orašastih plodova.
  • Predjelo: Narežite ju na trakice i oko svake trakice omotajte šnitu šunke ili pršuta.
  • Salsa: Nasjeckajte papaju, rajčice, luk i korijander, zatim dodajte sok limete i dobro promiješajte.
  • Smoothie: Pomiješajte papaju i drugo voće narezano na kockice s kokosovim mlijekom i ledom u blenderu, zatim miksajte dok ne postane glatko.
  • Salata: Papaju i avokado nasjeckajte na kockice, dodajte kuhanu piletinu narezanu na kockice i zalijte maslinovim uljem i octom.
  • Desert: Pomiješajte nasjeckanu papaju i drugo voće s 2 žlice chia sjemenki, 240 ml bademovog mlijeka i 1/4 žličice vanilije. Dobro promiješajte i ohladite prije jela.
Linker
10. studeni 2024 01:07